Menu

A víz az élet

2005.02.04.

Dr. Gayer József, a Vízügyi Tudományos Kutatóintézet főmunkatársa tartott előadást „A víz az élet” címmel a Nyírpalota Társaság januári összejövetelén. A szakember az egybegyűlt érdeklődők számára elmondta, hogy maga is 17 éves koráig Rákospalotán élt.

Sajnos, az előadáson nagyon kevesen vettek részt, pedig mindannyian tudjuk, hogy víz nélkül nincs élet.
Az előadáson elhangzott többek között, hogy súlyos problémák tapasztalhatóak a vízgazdálkodás területén: az emberiség lélekszáma száz év alatt megháromszorozódott ( két milliárdról – hat milliárdra), miközben a bolygónk átlaghőmérséklete nő, a trópusi esőerdők területvesztesége is nagymértékű. A Föld átlaghőmérséklete a XX. században 0,6 °C-kal nőtt, míg Európában ezen időszak alatt 0,95- 1,26 °C-kal nőtt az átlaghőmérséklet. A növekedés mértéke gyorsul, a csapadék szélsőségessé válik: Kelet-Európában több téli, kevesebb nyári csapadék – de az intenzívebben – esik.
A kilencvenes években alakult ki a vízmozgalom, amely egyértelműsítette, hogy vízválság van! A világ összes vizének csak a 2,5%-a édesvíz és ennek is a 2/3-a kötött (gleccser, állandó hótakaró). A többi víz is nehezen elérhető – főleg talajvíz. Mindemellett az édesvizes terület eloszlása is egyenlőtlen pl. Európának 8%-a víz.
A II. világháborút követően a vízkitermelés jelentősen növekedett, melynek eredménye az lett, hogy a túlzott igénybevétel következtében esett a vízszint pl. Mexikóban talajsüllyedést eredményezett.
Épp ezért érdemes foglalkozni az élettel kapcsolatos kérdésekkel.
Az EU víz keresztirányelve alapján az a végső cél, hogy 2015-re a vizek jó állapotba kerüljenek: a felszíni vizek tekintetében a kémiai és ökológiai állapotában, míg a felszín alatti vizek tekintetében a kémiai és a mennyiségi állapotában legyen pozitív változás. Mindehhez rengeteg intézkedés szükséges.

Az előadás anyaga

Akit még részletesebben érdekel a téma, az alábbi weblapokat ajánljuk a figyelmébe: