Menu

A viták velejárói a sikernek

2020.10.19.

A tavalyi helyhatósági választásokon még nem sejthettük, hogy 2020-ban a települések vezetőinek számos nem várt kihívással kell majd szembesülniük a világjárvány miatt. Cserdiné Németh Angéla polgármester többek között arról beszélt, hogyan tud a kerületi önkormányzat ebben a küzdelmes helyzetben is a jövőre koncentrálni.

Mit sikerült egy év alatt a kitűzött feladatokból teljesíteni?

Mozgalmas és rendkívüli egy éven vagyunk túl. Rendkívüli év volt, hiszen úgy foghattunk neki a munkának, hogy minden eddiginél komolyabb felhatalmazást kaptunk tavaly október 13-án. A XV. kerületben élők azoknak szavaztak a lehető legnagyobb bizalmat, akik valóban Rákospalota, Újpalota és Pestújhely jövőjéért dolgoznak, és nem azokat akarják kiszolgálni, akiknek a kényéből pozíciókba jutottak. Nagy lelkesedéssel indultunk el, az élet azonban alapjaiban véve változott meg a koronavírus-járvány márciusi kitörésével. Ennek ellenére véghez tudtuk vinni a legfontosabb választási ígéreteinket. Nemcsak beszereztük, de munkába is állítottuk a CT-gépet a Rákos úti rendelőben, ahol egy laborkorszerűsítés is történt. Tudjuk, hogy az egészségügy terén – a járványhelyzettől függetlenül is – sok a teendő, így örömmel mondhatom el, hogy 630 millió forintos beruházással megújul a Hősök útja 1. alatti rendelő, rendeződik a Deák utcai háziorvosi rendelő sorsa és fejlesztésre készülünk az egykori ÉPK területén is. Folyamatban van a kerület északi részén a főgyűjtőcsatorna építése is, ez új fejlesztési területeket fog nyitni új lakások és a kereskedelem számára egyaránt. Utakat, parkolókat újítottunk meg a kerület mindhárom városrészében, kijelenthetjük, hogy nagyon jól haladunk az ígéretek megvalósításával.

A Mindenki a Tizenötödikért frakció hatékonyan tud együttműködni?

Az elmúlt egy évben bebizonyítottuk, hogy egy sokszínű, kilenc szervezet képviselőiből álló csapat is tud együtt, hatékonyan dolgozni. Mindannyian a választókerületük iránt elkötelezett, kezdeményező, ötletekkel rendelkező emberek, így nyilvánvalóan a közös munka is egyszerűbb. A viták természetes velejárói az együttműködésnek, de ezeket a nézetkülönbségeket mindannyiszor meg tudtuk beszélni a frakcióban – mert közülünk mindenki a Tizenötödikért, az itt élőkért dolgozik.

A kerületi büdzsé változik-e a koronavírus-járvány kiadásai miatt?

A költségvetés már tavasszal változott. Nagy tanulsága ennek a mostani helyzetnek, hogy az önkormányzatok csak magukra számíthatnak, a kormányra nem. Így a védekezés helyi költségeinek a megteremtésére, illetve a gazdasági visszaesés okozta károk enyhítésére több milliárd forintot csoportosítottunk át. Azonban a kormány intézkedései tovább fokozzák a válság miatt amúgy is jelentős adóbevétel-kieséseinket; a gépjárműadó elvonása és a szolidaritási hozzájárulás növelése azt okozza, hogy további módosításokra lesz szükség.

A vírushelyzet mennyire gátolja a városrész fejlődését?

A fentiekből is látszik, hogy amennyiben a kormány nem változtat a hozzáállásán és az önkormányzatok megsegítése helyett továbbra is sok száz milliárdos látványberuházásokra költ, a zavartalan működésünk fenntartása lesz a legfontosabb feladatunk. Ez pedig sajnos hátrányosan érintheti a tervezett fejlesztéseinket is.

A bérlakáspályázat lezárult, hogyan tovább? Mik a tapasztalatok?

A hatalmas érdeklődést látva az a legfőbb tapasztalat, hogy Magyarországon lakhatási válság van, és ennek enyhítéséért sokat kell tennünk. Hamarosan újabb – költség­elvű, illetve piaci – lakáspályázatot írunk ki, valamint folyamatban van az új XV. kerületi lakáskoncepció kidolgozása, amelynek jövő tavaszra kell elkészülnie.

A helyi egészségügyi szolgálat hogyan tudja kezelni a második hullámot?

A szükséges feltételek az önkormányzat részéről rendelkezésre állnak. Emellett a Vass László Egészségügyi Intézmény, valamint a háziorvosaink tavasszal már helytálltak, a szakrendelések most is elérhetőek, a szűrővizsgálatok is folyamatosan zajlanak. A szakemberek lelkiismeretesen dolgoznak, de az itt élők is tehetnek azért, hogy a koronavírus-járvány második hulláma minél kevesebb gondot okozzon: az orvosok nyomatékosan azt javasolják, hogy adassuk be az influenza elleni védőoltást, mert ezzel a COVID terjedése is lassítható.

Az egészségügyi előírásokat betartva lassan megtanultunk a vírussal együtt élni, azonban a szociális távolságtartás miatt sokan aggódnak. Rendezvények, kulturális programok maradtak el. Az önkormányzat ezen a téren mit tervez?

A mi álláspontunkat a legjobban az jelzi, hogy ünnepségeinket, átadóinkat is közönség nélkül tartjuk meg, a testületi üléseken pedig kizárólag maszkban, a lehető legnagyobb távolság megtartásával veszünk részt.

A Fővárosi Önkormányzat intézkedéseivel mennyire tud összhangba kerülni a városrész?

Egyértelműen jobb lett az együttműködés a fővárossal – igaz, erre szokták mondani, hogy van honnan fejlődni. Egy példa arra, hogy a korábban hátravetett XV. kerületet most már értékén kezelik a fővárosban is: az előző városvezetés évekig hitegetett minket az M3-as melletti zajvédő fal megépítésével, majd egy év sem telt el a választások óta, és már át is adtuk az elkészült beruházást.

Az önkormányzat online fórumon a lakosság véleményét kérte, milyen legyen a városrész 15 év múlva. Újfajta szemlélet a közösségi tervezés, de mennyire tudnak beleszólni a kerületiek a városrész fejlődésébe, mindennapjaiba?

Bármennyire is az emberek igényeire felelő programmal indulunk el egy választáson, a valódi szükségleteket a konkrét megvalósítás során építhetjük be az intézkedésekbe. Még tanulnunk kell, hogyan érvényesülhetnek egymás mellett, egymást erősítve a fejlesztési igények, a szakmai szempontok és a lakossági igények. Elkezdtük a kerület következő 15 évére szóló fejlesztési tervek – az integrált településfejlesztési stratégia – kitalálását, ebbe a jelenlegi körülmények között online fórumon vontuk be az itt élőket. Folyik a helyi klímastratégia kidolgozása – az ezt megalapozó tanulmány is úgy készül, hogy előbb a XV. kerületiek véleményét ismerjük meg.

Mik a jövőbeli tervek?

Minden bizonytalan körülöttünk, azt azonban biztosan ígérhetem, hogy folytatjuk a megkezdett munkát, haladunk tovább a megkezdett úton. A járványt követő gazdasági válság és az érthetetlen kormányzati megszorítások miatt korrekcióra lesz szükségünk – mi ezzel együtt, ennek ellenére mindent megteszünk, hogy megvalósítsuk azt a programot, amivel a választók megbíztak minket. A Hősök útja 1. alatti rendelőt megújítjuk, ott szájsebészeti centrumot alakítunk ki, létrehozzuk a Lelki Egészség Központot, ahol pszichiátriai és más kiegészítő szolgáltatások lesznek elérhetőek – vagyis folytatjuk az egészségügy fejlesztését. Az önkormányzat munkájában megszüntetjük a párhuzamosságokat és észszerűsítjük cégeink működését egy szervezetfejlesztési programban.

(B.I., Cs.B.)

Eredetileg megjelent az Életképek 2020. október 15-i számában, fotó: Nagy Botond/XV. Média