Menu

A vers és a dal szárnyán

2006.03.04.

A Csokonai Művelődési Házban március 4-én délelőtt a vers és a dal szárnyán szálltak a gyerekek és a felnőttek.

Tóth Lajos igazgató köszöntött mindenkit és elmondta, hogy a meseillusztrációs verseny mai díjkiosztóján különleges meglepetések várják a nézőket, hiszen a hagyományoktól eltérően minden résztvevő más bőrébe bújik.
Huzella Péter Lázár Ervin A négyszögletű kerekerdő című könyv szereplőinek megidézésével érkezett a színpad felé, majd mint Garabonciás Péter énekelt gitárkísérettel. A mese és a dal szárnyán ezt követően megjelentek a récék: Leonárd, Oszkár, Nikodém, a somvirág és a kakukkfű illetve a tücsök és a hangya.
Miután a gyerekek is közösen énekeltek Huzella Péterrel, néhány másodpercre ismét Tóth Lajos vette át a szó.
-Hamarosan Gyulai Líviusz Lulu, mint porondmester lép fel. Reszkessenek a színművészek- mondta mosolyogva-, s reszkessenek az illusztrátorok, hiszen egy „ifjú” grafikus, Lázár Ervin Kossuth-díjas író alkotásait tekinthetjük meg Szasza, Faltisz Alexandra, grafikusművész meséjének meghallgatása közben.
-A rajzverseny díjairól pedig csak annyit, hogy a korábban ígért 20 kilogramm csoki helyett több mint 50 kilogrammot osztunk szét, melyet a művelődési ház és a Sweet Point ajánlott fel, illetve sok-sok játék is gazdára talál az önkormányzat felajánlása alapján.
Ezután jött a csemege, hiszen miközben kivetítőn láthattuk Lázár Ervin illusztrációit, Gyulai Líviusz felolvasta Faltisz Alexandra meséjét.
A kedves perceket követően a Manógyárból érkezett Lulu és Nagybajusz (Lázár Ervin), valamint a cseh gyógynövényeket szerető Szasza is egy-egy üveg italt kapott, majd az önkormányzat nevében dr. Pálinszki Antal alpolgármester köszöntötte a leendő díjazottakat, szüleiket, hozzátartozóikat, s az érdeklődő közönséget.
-Egy érdekes rajzversen végére értünk ma. Érdekes azért, mert nem az élet ihlette a rajzokat, hanem a felkérés szólt úgy, hogy Lázár Ervin meséit hogyan tudják illusztrálni a gyerekek. Nagyon sok szép mű született, hiszen tudjuk, hogy a gyerekeket még nem befolyásolja semmi, ők őszintén adják vissza alkotásaikban a művek hangulatát.
A művészek pedig a verseny folyamán egymás művészetébe is belekóstoltak. S az sem elhanyagolható és nem mindennapi produkció, hogy a három alkotó szombat délelőtt eljött és együtt ünnepelnek veletek. A versenyre közel 200 mű érkezett az egész országból. S fontos kiemelni, hogy a gyerekek amellett, hogy rajzoltak, Lázár Ervin műveivel is megismerkedtek.

Az alpolgármesteri köszöntőt követően Tóth Lajos elmondta, hogy a több mint 200 alkotás között volt grafika, krétarajz, tintarajz, monotípia, akvarell és sok más technikával készült mű. A zsűri tagja pedig Ferkl Ilona, Faltisz Alexandra és Gyulai Líviusz volt.
A zsűri pedig a díjkiosztó alkalmával harmincnyolc gyermeknek ad jutalmat. Ezen belül 1-1,5 -2 kg-os adagokban csokoládét, hozzá játékokat, illetve a különdíjasok Gyulai Líviusz és Faltisz Alexandra grafikáját Emellett az okleveleket Faltisz Alexandra grafikája díszíti.

A csokit minden alkalommal külön mérlegen mérték meg a díj kiosztói, így biztosan elég volt legalább egy délutánra a sok-sok édesség. Akik pedig nem tudtak személyesen megjelenni ezen a délelőttön a művelődési házban, utólag kapják meg személyesen vagy postán a jutalmukat.

Díjazottak:
Óvodások
I Nagyistók Ivett
II. Lopez Diána
II. Lopez Claudio
III. Tóth Anna
III. Varga Soma
Különdíjas:
Balázs Piri Noémi – egy igazi Faltisz Alexandra grafikát is kapott

1-2.osztályosok
I.Szipola Anna
II. Horváth Dominika
II. Zsidó Eszter
III. Gulyás Barnabás
III. Mészáros Blanka
III. Jófejű Anna
Különdíjas: Balla Illés – Gyulai Líviusz illusztrációt is kapott
Erdős Richárd- Gyulai Líviusz illusztrációt is kapott
Varga Bence – Faltisz Alexandra illusztrációt is kapott

3-4.osztályosok
I. Gazsi József
I. Reitinger Adrienn Lea
II. Dani Attila László
II. Juhász Barbara
II. Balogh Ákos
III. Mihalik Zsófia
III. Szuhányi Dávid
III. Grósz Nikolett
Különdíjas: Kis-Gazda Alex- Faltisz Alexandra illusztrációt is kapott
Orosz Márk- Gyulai Líviusz illusztrációt is kapott
Horváth Erzsébet- Gyulai Líviusz illusztrációt is kapott

5-6.osztályosok
I. Bogdány Barnabás
I. Kenéz Marcell
II. Juszkó Dominika
II. Kuti Virginia
II. Erényi Beatrix
III.Varga Richárd
III. Bata Balázs
III. Bakos József
Különdíj: Csík Norbert – Faltisz Alexandra illusztrációt is kapott
Gergely Bálint, Kósa Márk, Szabó Márk

Külön kapott egy személyes különdíjat Varga Krisztián harmadik osztályos kisdiák Faltisz Alexandrától.

A díjkiosztót követően Tóth Lajos elmondta, hogy a versenyt kifejezetten a 3-12 év közötti korosztálynak szervezték, s nekik szól a nyári Mesevár tábor is, ahova várják a jelentkezőket.
A gyerekek alkotásai pedig kiállítás keretében tekinthetőek meg az elkövetkezendő napokban a Csokonai Művelődési Házban a ház nyitva tartásának megfelelően.

Kapcsolódó cikkek: