Menu

Közlemény

2016.04.21.

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat közleménye A Város Mindenkié csoport nyílt levelében foglaltakra.

A Város Mindenkié csoport a XV. kerületi önkormányzati bérlakásban élő kétgyermekes édesanya kilakoltatása ügyében közzétett nyílt levelével kapcsolatban a XV. kerület Önkormányzata nevében az alábbiakat kívánjuk leszögezni.

Az ügyben érintett hölgy 11 éve önkormányzati bérlakásban él kerületünkben, az önkormányzattal szemben a korábbi bérleményében keletkezett tartozása több éve halmozódik. A hölgy több ízben kért és kapott haladékot, illetve a kilátásba helyezett kilakoltatások elnapolása érdekében – szintén több esetben – mind én, mind Németh Angéla, a szociális-és lakásügyekben illetékes alpolgármester asszony méltányossági alapon minden esetben intézkedett.

A lakhatással kapcsolatos gondok megoldása érdekében javaslatunkra az ügyben szereplő hölgy többször fordult a kerületben működő Szociális és Rehabilitációs Alapítvány vezetőjéhez, ahol a család számára a lakhatást biztosították volna.  Az intézmény vezetője minden esetben a hölgy rendelkezésére állt, az intézmény nevében felajánlotta a kért segítséget, ezt azonban végül egyszer sem vette igénybe az ügy érintettje.

A XV. kerület Önkormányzatának vezetői, én Polgármesterként és Németh Angéla alpolgármester – ahogyan eddig, úgy ezt követően is – a hosszú évek óta húzódó ügy megnyugtató rendezésében érdekeltek vagyunk. Sem most, sem a jövőben az Önkormányzat vezetésén nem fog múlni, hogy a szolidaritás és empátia jegyében a legkiszolgáltatottabb embertársaink lakhatásának biztonsága szavatolva legyen, amennyiben a másik fél is együttműködést mutat.

A holnapi napra, április 22-re kitűzött kilakoltatást felfüggesztettem, az illetékes végrehajtó felé jeleztem döntésemet. A kilakoltatás felfüggesztésével párhuzamosan a közeli napokban független szakértő mediátor bevonásával, valamennyi érdekelt fél részvételével újabb egyeztetést kezdeményezünk az ügy igazságos, emberséges és korrekt megoldása érdekében. Ebben számítunk az ügy szereplőjének felelősségteljes együttműködésére, valamint a jogvédő csoport képviselőjének részvételére is.

Budapest, 2016. április 21.

Hajdu László
polgármester