Menu

A váci segédpüspök celebrálta a búcsúi nagymisét
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.01.21.

Bár január 18-án van a Rákospalota-Kertvárosi Árpád-házi Szent Margit Plébániatemplom templombúcsúja, mindig a naphoz legközelebb eső vasárnap tartják meg a búcsúi nagymisét.

Idén mindez többszörös ünneppé avatódott, mivel egyrészt a nagymisét dr. Varga Lajos váci segédpüspök celebrálta, másrészt ő áldotta meg a felújított templombelsőt, melynek keretében új elektromos orgonát és Szent Erzsébet szobrot kapott az egyházközség.
A január 21-én délelőtt tartott ünnepi szentmise keretében Galambossy Endre plébános köszöntötte a segédpüspök úrat, aki a korábban kézhez kapott hívó levélre Izaiás próféta könyvéből vett idézettel válaszolt, majd kezdetét vette a mise.
Beszéde elején a váci püspök néhány mondatban visszaemlékezett gyerekkorára, amikor is ebben a templomban ministrált, azok között az emberek között, akik ma már hatvanévesek vagy annál idősebbek, majd az emberi élet mélyebb értelmének keresése jegyében tartotta meg beszédét.
Szó esett az éppen a Szépművészeti Múzeumban látható Van Gogh kiállításon a képeken szereplő cipők és Heidegger XX. századi filozófus, a teológiai gondolkodás megújítója gonolatai közötti asszociációkra, majd Szent Margit életének egy-egy epizódját elevenítette fel a segédpüspök.
A beszédet követően Galambossy Endre plébános mondott köszönetet mindenkinek, aki valamilyen módon a templom felújítási munkájához segítséget nyújtott vagy hűségével tett tanúbizonyságot.
Külön köszönetet mondott a Csomád utcában élt házaspárnak, akik elhalálozásukat megelőzően a lakóházuk eladásából származó bevételt ajánlották fel a templom felújítására: így kapott új világítást a templom, újult meg a hangosítás, lett füstjelző, felújították a kövezetet, a lábazatot, s a templombelsőt kifestették. Hajdu László polgármesternek, aki személyesen is megtisztelte az ünnepi szentmisét megköszönte a plébános a segítséget, hogy új orgonát vásárolhattak a régi helyett.
Azt követően a fóti templom kórusa énekelt, s avatta énekszavával igazi ünneppé ezt a vasárnapot.

Kapcsolódó cikkek








Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló