Menu

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A tisztaság és a rend nem magánügy!

2019.06.25.

A kerület tisztaságához és rendjéhez nemcsak az önkormányzat, hanem a lakók aktív közreműködése is szükséges. Erre hívjuk fel a figyelmet.

Mindig is fontos téma egy városrésszel, így a XV. kerülettel kapcsolatban is a köztisztaság, a rend, a közterületek tisztasága. A közterületek takarítása az önkormányzat kötelező feladata – azonban a lakókra, ingatlantulajdonosokra is komoly szerep hárul e téren.

Az ingatlanok tulajdonosai ugyanis kötelesek gondoskodni az ingatlan és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről. Vagyis mindannyiunk feladata a fűnyírás és a járdák takarítása. Ezt a Főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII.1.) fővárosi közgyűlési rendelet – annak is 3. § (1) bekezdés a) pontja) – mondja ki. Ebbe a tisztán tartandó területbe beletartozik az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet is.

Mindezt július 1-jétől a kerületi közterület-felügyelők, a Városgazdálkodási Főosztály és a Hatósági Főosztály munkatársai, illetve a RÉPSZOLG Kft. fokozott ütemben ellenőrzik majd. Azokat a tulajdonosokat – valamint kezelőket és használókat – akik ennek a kötelezettségüknek nem tesznek eleget, a kerület jegyzője felszólítja, hogy gondoskodjanak a hozzájuk tartozó területek szemét- és gyommentesítéséről. Akik nem takarítják ezeket a területeket, nem nyírják a füvet, azok ellen közigazgatási hatósági eljárást kell indítani.

A közterületek tisztasága közös ügy. Együtt tehetünk azért, hogy a XV. kerület egyre szebb, egészségesebb és élhetőbb legyen valamennyi helyi lakos, valamint az idelátogatók megelégedésére.