Menu

A tervezett ütemben halad a zajvédő fal építése

2020.07.22.

Augusztus végére fejeződhetnek be a munkálatok.

Hamarosan a végéhez ér az M3-as autópálya bevezető szakasza melletti zajvédő fal hiányzó szakaszának építése.  Mint ismert, a fővárosi önkormányzat már 2016 decemberében megkezdte az M3 autópálya fővárosi bevezető szakaszán a hiányzó zajvédő fal építésének előkészítését. Azonban a kivitelezésre a BKK Zrt. által kiírt közbeszerzés elsőre, fedezethiány miatt, érvénytelen lett, a második nekifutásra 2019 végére sikerült kiválasztani a kivitelezőt.

Környezettudatos kivitelezés

A munkálatok elvégzésénél a környezet megóvására is kiemelten figyelnek a kivitelezők.  A  telepítendő 4 méteres fal nyomvonalába eső, kivágásra kijelölt fákat a kivitelező és a Főkert szakemberei egyesével vizsgálták meg. A fővárosi tulajdonú területen 11 darab, a XV. kerületi tulajdonú területen pedig 21 darab fa kivágására került volna sor, de a fák egyenkénti vizsgálata után a zajvédő elemek újragondolt elhelyezésével összesen 11 db fa megmenthetővé vált.

A fák megmentése mellett további 92 fa elültetésére is sor kerül. A XV. kerületben a Városkapu utcában fasor jelleggel már meg is történt a faültetés áprilisban, ahol 320 darab cserjét is elültettek. A kivitelezési munkák magukban foglalják az autópálya melletti szalagkorlát építését, a Szerencs utcai kereszteződésben a burkolati jelek újrafestését, a fényvisszaverő prizmák cseréjét, a Tompa Mihály utcai kihajtónál ütközéscsillapító elem elhelyezését, a Tompa Mihály utcánál és a Gábor Áron utcában a szükséges útépítést, továbbá a szükséges közműáthelyezéseket és cseréket, valamint a passzív zajvédelmet.

A beruházás műszaki átadás-átvételének megkezdésére a határidő 2020. augusztus 25. A kivitelező a munkával a tervezett ütemben halad.

Passzív zajvédelem

Azon érintett lakások részére, amelyeknek ablakai a zajvédőfal felett helyezkednek el, passzív zajvédelemként a projekt tartalmazza az emelet nyílászárók cseréjét is. A járvány ennek a projektelemnek a teljesítését akadályozta, az ablakok felméréséhez a lakásokba bejutás nem volt lehetséges. A veszélyhelyzet feloldása után a felmérések folytatódnak, így az ablakcsere munkálatok  teljesítési határideje 2020. október 20-ra módosult.

A passzív zajvédelem kialakítása érdekében kérjük a lakosság együttműködését a kivitelezővel.

(D.I.)
Fotó: XV Media / Vargosz