Menu

A tér legyen a közösségé
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.03.08.

Milyen funkciója lehet a közösségi tereknek? Talán ez lehetett a legfontosabb kérdés, melyre választ szerettek volna kapni a résztvevők a Nyírpalota Társaság és a Segítsd az Iskoládat Közhasznú Egyesület rendezvényén. A program helyszíne az Újpalotai Közösségi Ház, a program vendége Gauder Péter, a Studio Metropolitana Kht. ügyvezetője, urbanista volt.

Gauder Péter előadása a Köztér mozgalom – Újuljon Meg Minden Téren! című pályázat köré fonódott, melyet egy két évvel ezelőtt a belvárosi Kamermayer téren kezdődött civil kezdeményezésen keresztül mutatott be.
-Építészként épületekben és annak környezetében gondolkodom. Azonban, már a tervezéseim kezdetén rá kellett jönnöm arra, hogy amit én elképzelek egy-egy lakás tereinek funkciójának, azt a beköltöző nem így gondolja. Tehát számára az a fontos, ahogy ő gondolja. Mindez egy ötlakásos ház tervezésénél már bebizonyosodott, amikor négy tulajdonos nem úgy alakította, használta ki az általam tervezett lakást, ahogy én elképzeltem. Érdemes megjegyezni, hogy egy-egy tervezést azzal kell kezdeni, hogy végig kell gondolni a közösségi szellemet, a használatot és a hozzá kapcsolódó tevékenységet (hogyan használjuk a teret, a kényelmet és a látványt, valamint az elérhetőséget és a kapcsolódási pontokat a környékhez. Tehát: találjuk ki a teret együtt!
Gauder Péter a Kamermayer tér közösségi térré való alakításának folyamatában először egy közös programot szerveztek az ott lakók közül néhányan, melyhez szórólapokat gyártottak, meghívták a partnereket, a városvezetőket, a szakembereket.
-Öröm volt látni, hogy a következő évben, amikor a közösségi programot szervezték, a környék boltosai is készülni kezdtek: virágokat tettek ki az ajtók elé, csinosítgatták a környéket. Lassan vált a tér találkozóhellyé, bár még a jó gazda hiányzott. Ezen alkalmakkor, a készülés folyamatában felvetődött egy egyesület létrehozásának az igénye, illetve egy tervparádé szervezése, ahol mindenki elmondhatja ötleteit, ellenvetéseit. Most már ?csak? az önkormányzatot kellene megnyerni az ügynek, illetve a legfontosabb életkorú embereket, a fiatalokat kellene megszólítani. Ők ugyanis az a korosztály, akiknek a feje felett történnek a dolgok. Nincs lehetőségük arra, hogy beleszóljanak, mi készüljön egy-egy területen- mondta Gauder Péter, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az újpalotai Fő tér funkciójának, hangulatának megváltoztatásához a civilek kezdeményezéséhez a fiatalokat is meg kellene kérdezni, be kellene vonni az itt folyó munkába.
-Akkor válhat igazi találkozóhellyé, igazi közösségi térré ez a hely!

Az előadás előtt és azt követően az érdeklődők az Újpalotai Közösségi Ház előterében megtekinthették a Fő téren épülő szökőkúthoz készítette tervek makettjeit is.

Kapcsolódó anyagok:

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló