Menu

A telefonos csalóknak a koronavírus sem szent

2020.02.19.

A rendőrség figyelmeztetést adott ki, mert ismeretlenek a WHO-ra és fertőtlenítőszer-csomagra hivatkozva akarnak pénz kicsalni gyanútlan emberektől.

A koronavírus még nem jelent meg Magyarországon, olyan csalók viszont igen, akik a betegséggel való riogatással próbálnak nyerészkedni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) arról tájékoztatott, hogy egyelőre ismeretlenek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevében telefonon próbálnak pénzt kicsalni jóhiszemű emberektől. A híváskor egy gépinek tűnő hang a WHO nevében tájékoztatást ad az új koronavírussal kapcsolatban, egyben felkínálja, hogy a készülék 1-es gombjának megnyomásával bizonyos összeg ellenében megrendelhető egy „megfelelő védettséget nyújtó maszk- és fertőtlenítőszer” csomag.

Már két bejelentés is érkezett ilyen esetekről, ezek alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csalás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.

A rendőrség közleménye világossá tette: a WHO nem végez termékárusítást sem telefonon, sem más formában. A koronavírussal kapcsolatban mindenki csak a hivatalos szervektől fogadjon el tájékoztatást!

Ha Önnek a koronavírussal kapcsolatban merült fel kérdése, akkor keresse fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalát, esetleg hívja a 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456 ingyenes telefonszámok valamelyikét!

A XV. kerület, más budapesti városrészekkel összefogva, tájékoztató kampányba kezdett, hogy felhívja a figyelmet a vírusok elleni hatékony védekezésre.