Menu

A tavasz első hírnökeinek egyike a hóvirág.

2006.03.07.

Addig, amíg számos európai országban hosszú évek óta élvez törvényi védelmet a hóvirág, Hazánkban csak az Európai Uniós tagságunk indokolta jogharmonizáció okán vált védetté az elmúlt év nyarától.
Így 2005. nyarától a kikeleti hóvirág Magyarországon is törvényi oltalmat élvez, eszmei értéke 10.000,- forint szálanként,
és oltalma az ország egész területére vonatkozik az élőhely védettségétől függetlenül.

Felhívjuk a hóvirág gyűjtők, árúsítók figyelmét, hogy a természetes élőhelyeken fejlődő hóvirág illegális gyűjtése és árusítása büntetendő cselekmény, a hóvirág árusok szigorú büntetésre számíthatnak.

Vásároljunk inkább termesztett, tavaszi virágot. Másokat is biztassunk erre. Ha van lehetőségünk rá, mondjuk el a tudnivalókat, minél több emberhez juttassuk el a hírt, hogy ne szedjenek, ne árúsítsanak, ne vásároljanak vadvirágot, hóvirágot se, hisz már az is törvényes oltalom alatt áll!

A termesztett, nemesített hóvirág sokkal nagyobb virágú, mutatósabb, hamarabb és hosszasabban virágzik.

A hóvirág védettséget az indokolja, hogy az intenzív gyűjtés hatására a hóvirág állmányai sok helyen leromlottak, visszaszorultak, sőt eltüntek. Ha ezt a folyamatot nem sikerül leállítani, néhány éven belül a hóvirág nálunk is természeti ritkaság lesz, mint ahogy több Nyugat-európai országban már az.