Menu

A SZUBSZIDIARITÁS szellemében, avagy a rendeletalkotás gyakorlatának változása kerületünkben!

2006.02.25.

Az Országgyűlés 2005. december 13-i ülésnapján elfogadta az új „Kereskedelmi Törvény”- t, ami a kihirdetést követő hatodik hónap első napján lép életbe, azaz 2006. június 1 -jén.

A törvény 6.§ az Önkormányzatokra bízza az üzletek éjszakai nyitva tartásának (22 óra és 06 óra közötti) meghatározását.
A rendelet előkészítése, megfogalmazása, bizottságok elé terjesztése az Igazgatási Osztály feladata. Számomra most jön a „CSODA?!
Hiszen nem megszokott, hogy a Hivatal a rendeletalkotás e korai szakaszában kíváncsi az érdekeltek véleményére. (Kié is a bölcsek köve?)

Meghívót kaptunk, a Rendőrség, az érintett Civil szervezetek képviselői és a Kereskedelmi és Ipar Kamara, hogy a rendeletalkotás e korai szakaszában a Bizottsági tárgyalás előtt fejtsük ki véleményünket.
Azért, hogy a rendelettervezet már tükrözhesse az érintettek véleményét.
A Kamarának az Önkormányzattal kötött együttműködési szerződés keretében ezidáig is volt véleményezési joga a bizottsági szakban, de véleményét csak akkor tudta érvényre juttatni, ha egy bizottsági tag befogadta azt.

Érvényesül kerületünkben a polgári demokrácia, az EU alkotmányában megfogalmazott „SZUBSZIDIARITÁS”- az érintettekhez legközelebb és bevonásukkal hozzanak döntést.

Az Önkormányzat rendeletelőkészítésével megbízott Igazgatási Osztály képviselői megérdemlik, hogy néven nevezzük őket: Moór Árpád címzetes vezető-főtanácsos Igazgatási Osztályvezető és helyettese Dr. Csik Károly uraknak a példamutató eljárását megköszönjük, hogy a szubszidiaritás szellemében kívánnak dolgozni.

Meggyőződésem, hogy az így előkészített rendelettervezet könnyebben megy át a Bizottsági szakon és a testület köz-megelégedettségre számítható rendeletet alkot.

Így legyen!

Budapest, 2006. február 24.

Lowescher Vilmos
A BKIK kerületi elnöke.

„A szubszidiaritás:
A szubszidiaritás elve szerint minden döntést azon a lehető legalacsonyabb szinten kell meghozni, ahol az optimális informáltság, a döntési felelősség és a döntések hatásainak következményei a legjobban láthatók és érvényesíthetők – azaz a döntést azok hozzák meg, akikre vonatkozik. Eszerint a Közösségre a tagállamok csak azokat a jogköröket ruházzák át, amelyeket hatékonyabban lehet közösségi szinten gyakorolni, mint a függetlenül eljáró államok vagy a régiók útján. Az elv akár egy helyi önkormányzat munkájában is érvényesíthető: amit egy hivatalnok megoldhat, felesleges egy bizottság elé vinni, amit a bizottság is meg tud oldani, azt felesleges a közgyűlés elé vinni.”
EU.