Menu

A Szilas Néptáncegyüttes sikere az országos Szatmár Fesztiválon

2009.04.01.

Az elmúlt héten pénteken és szombaton volt Mátészalkán a Szatmár Fesztivál, I. Országos Koreográfus Találkozó,melyen a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes is részt vett. A programról, az eredményekről Czender Csilla számol be honlapunk olvasóinak.

-A Szilas Néptánegyüttes fennállása óta először vett részt ilyen színvonalú, vagy ehhez hasonló versenyfesztiválon. A versenyre 22 koreográfus nevezett, műveiket 14 táncegyüttes több mint 350 táncosa vitte színpadra, köztük olyan neves együttesek, mint az Alba Regia Táncegyüttes Székesfehérvárról, a Veszprém Táncegyüttes, a Zemplén Táncegyüttes Sátoraljaújhelyről, a Szabolcs Táncegyüttes Nyíregyházáról, a helyi Szatmár Táncegyüttes vagy a Vasas Művészegyüttes Budapestről.
Már a fesztiválra való intenzív felkészülés ideje alatt világossá vált, hogy számunkra eddig ismeretlen kihívásokkal kell majd szembe néznünk, így lelkesen, de nagyon izgatottan vártuk a hétvégét.
A csapat 27-én péntek délután érkezett le Mátészalkára, ahol az első pillanattól érezhető volt a helyiek önzetlen vendégszeretete és a fesztivál kitűnő szervezettsége! A rendezvény létrejöttéért összefogott az egész város, az önkormányzaton kívül több helyi civil vállalkozás, illetve magán személyek is támogatták a Szatmár Néptánc és Népművészeti Egyesület kezdeményezését!
Péntek délután még lehetőségünk volt a Művelődési Központ színháztermében megtekinteni az első versenynap koreográfiáit. A versenyprogram végeztével a szombati indulók színpadbejárása következett, így nekünk is jutott 20 perc, hogy megismerkedjünk a hatalmas színpaddal, beállítsuk a fényeket, gyakoroljunk a zenekarral. A vacsorát egy fantasztikus hangulatú táncház követte, ahol a Düvő Zenekar húzta a talpalávalót. Az este folyamán a szervezők szatmári töltött káposztával és szilvapálinkával kedveskedtek a kitikkadt táncosoknak.
Mivel a szombat délelőtti versenyprogram harmadik száma voltunk, már kora reggel a szálláson elkezdődött a készülődés, hajfonás, ruhavasalás. A versenyre nevezett koreográfiánk Sikentáncz Szilveszter Berettyótól Tövishátig című műve volt, melyet a palotai közönség már láthatott, és most Mátészalkán is lelkes közönség fogadta.
A versenyt követően a Művelődési Központ udvarán a szatmári gasztronómia különlegességeit kóstolhattuk meg (például: oltott kása, puliszka szilvalekvárral, káposztás paszulyleves) és megcsodálhattuk helybéli kézművesek munkáit. A délután folyamán pedig szatmári adatközlő zenészek és táncosok tartottak feledhetetlen bemutatót.
Nem sokkal az utolsó koreográfia bemutatása után a zsűri összeállította a legjobb koreográfiákat felvonultató esti gálaműsort. Izgatottan vártuk, hogy vajon fel kell-e újra vennünk a viseleteket, s igen!, a kifüggesztett plakátokról megtudtuk, hogy a Szilas szilágysági táncokat bemutató koreográfiája lett a gála zárószáma! Ennek tudatában csak még izgatottabban vártuk a magas színvonalú szakmai zsűri értékelését melyre szintén a délután folyamán került sor. A zsűri tagjai voltak: Dr. Ratkó Lujza etnográfus, táncpedagógus, koreográfus, főiskolai tanár; Juhász Zsolt Harangozó-díjas táncos, koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti igazgatója; Kácsor István koreográfus, a Nyírség Táncegyüttes társ művészeti vezetője; Falusi László népzenész, főiskolai tanár; Puskás Tivadar színművész, rendező. A zsűri véleménye mind a csapatról, mind a koreográfiáról egyöntetűen pozitív volt. Az elhangzottak alapján a mezőny egyik legnagyobb meglepetése volt a Szilas!
A pozitív visszajelzésektől fellelkesülve vártuk a gála előtti eredményhirdetést. Együttesünk, mely egy hagyományokat őrző és értékeket képviselő baráti közösség, bő másfél éve dolgozik Sikentáncz Szilveszter keze alatt. A hangulat és a cél nem változott ez idő alatt sem, de a komoly szakmai munka meghozta gyümölcsét! A Szilas megkapta a Szatmár Fesztivál „Legízesebben táncoló együttes”-ének járó különdíjat! Az eredményhirdetés alatt még fel sem ocsúdhattunk örömünkből, mikor kihirdették, hogy a koreográfiai versenyben második helyezést ért el Sikentáncz Szilveszter Berettyótól Tövishátig című koreográfiája!
A versenyen elért kiváló eredmény kötelez, hogy a felrakott léc alatt a későbbiekben sem lehet átbújni, hanem a felmutatott teljesítményhez képest megpróbálja együttesünk a néphagyományok őrzését, a színpadi néptánc elsajátítását és előadását, valamint az erre nyitott közönség szórakoztatását a lehető legmagasabb szinten végrehajtani, legyen az Rákospalotán, Mátészalkán vagy bárhol az országban és határainkon túl!- írta beszámolójában Czender Csilla.

Kapcsolódó cikkek:


Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok: