Menu

A szeretet nagy úr
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.12.24.

Az ünnepvárás minden családnál más és más. Van, ahol díszbe öltöztetik az emberek a házukat, és csak a külsőségekre adnak, van, ahol a lelküket is áthatja a kis Jézus várása.

Szusza József, mint a Pestújhelyi Fiatalok egyik oszlopos tagja immáron harmadik alkalommal szervezte meg civilekkel, baráti társaságokkal, pestújhelyi lakosokkal közösen az adventi sokadalmat, melynek a városrész evangélikus gyülekezeti temploma adott otthont.
– A Pestújhelyi Pátria Egyesület és a Pestújhelyi Közösségi Ház is mögénk állt, míg Szabó András lelkész úr nagy rugalmassággal fogadta a kezdeményezésünket. Az ökumenikus rendezvényre évről évre mindenkit meghívunk, és mindenki felléphet, aki Pestújhelyen él, vagy a kerületrészhez kötődik, vagy csak egyszerűen szereti Pestújhelyet.

A rendezvényt megnyitó Páljános András a PEPE elnöke arra buzdította a jelenlévőket, hogy ebben a rideg valós életben próbáljunk meg itthon egymásnak melegséget átadni- teljesen mindegy, hogy ki milyen társadalmi rétegből való, ha egy helyen lakunk, akkor egymásért ki kell állnunk, ha úgy adódik. Igenis együtt kell ünnepelnünk, együtt kell nevelnünk a gyermekeinket, hogy jobbak legyenek nálunk.
-Mi a régiektől még azt láttuk, hogy Pestújhelyen köszöntek egymásnak az emberek. Többek között ezt szeretnénk visszahozni, hogy ismerjék egymást az emberek, a szomszédok ne hidegüljenek el egymástól- mondta a szervező.

A program során kora délután Ürömről érkeztek vendégek, akik a helyi népzene iskola növendékei és kobzon, valamint tekerőlanton játszottak karácsonyi dallamokat, míg a Pestújhelyi Általános Iskola 2. osztályos diákjai Szántóné Szilvi néni vezetésével kürtön, oboán, illetve furulyán adták elő műsorukat.
-A hagyományokat szeretnénk újra megteremteni. Amikor én még „pestújhelyis” voltam, akkor nagyon erős volt a zenei ráhatás az iskolában: énekkar működött, nagyon magas színvonalú volt a hangszeres képzés, ezért nagyon örültem ennek a programnak. Szeretném, ha „divatba” tudnánk hozni ismét Pestújhelyen, hogy a művészeteknek ezen ága ne legyen kirekesztve, hanem inkább fejlődjön.
Fontos része ennek a sokadalomnak a szeretetvendégség. A sokféle finomságot, a pogácsától a töpörtyűkrémes kenyéren keresztül a gyümölcskenyéren át a kalácsig a helyiek sütötték és hozták kendőben, kosárban, hidegen vagy melegen, ahogyan azt kellett. Csikart a hideg, jól esett a tea és persze a finoman fűszerezett forralt bor is. Ám a program tetőpontja csak ezután következett: az élő betlehemet a helyi barátok csoportja szervezte meg.
-Miután mi nem vagyunk színjátszók, sőt még amatőr színjátszók sem, ezért Szabó András evangélikus lelkész narrálta ezt a játékosan előadott komoly történetet.
Úgy érezzük, sikerült megérinteni azokat is, akik adventkor nemcsak vallási alapon ünnepelnek, hanem a szeretet jegyében is. Remélem, elértük a célt- mondta elégedettséggel a hangjában Szusza József.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló