Menu

A szeptemberi testületi ülés után II.

2008.09.30.

A sajtótájékoztatón ezt követően dr. Pálinszki Antal, majd Király Csaba alpolgármesterek szóltak.
Dr. Pálinszki Antal a napirendi pontok közül a Kiváló Sportoló ? pályázat elfogadását emelte ki.

-Az „Élen a sportban, élen a tanulásban” díjnak mind a fővárosban, mind pedig a kerületben nagy hagyományai vannak. Mi azonban ezzel a díjjal azokat a diákokat szerettük volna megjutalmazni, akik nem biztos, hogy annyira jó tanulók, de a sporteredményeik kiválóak. A pályázatokat a MOS Bizottság értékeli majd, a végső szót pedig a polgármester mondja. Az önkormányzat a hazai országos versenyeken az 1-3., a nemzetközi versenyeken pedig az 1-6. helyezést elérteket díjazza. Újdonság, hogy idén kiterjesztettük a pályázók életkorát a főiskolás, egyetemista fiatalokra is. A pályázatok beadási határideje október 29.
Király Csaba alpolgármester egy 1998-ban hozott önkormányzati döntés lezárását tartotta a legfontosabb napirendi pontnak. Amint elmondta, tíz évvel ezelőtt az akkor privatizálódott Ferroglobus és az önkormányzat több ingatlan cseréjében állapodott meg egymással. A cég az önkormányzat tulajdonában levő iparvágány melletti területért cserébe felajánlotta a Vasgolyó utcai sporttelepet, illetve az agárdi üdülőt. Akkor a testület mindezt elfogadta, ám a Földhivatalnál a bejegyzés nem történhetett mégsem meg formai hibák miatt azóta sem. Így az önkormányzat megtárgyalta a javaslatot, majd az 1998-as szerződést hatályon kívül helyezte, az új feltételekkel megkötöttet pedig elfogadta.
Király Csaba elmondta, hogy az önkormányzat folytatja az egészségügyi hálózat fejlesztését: a napokban ugyanis a Rákos út 56. szám alatti Ideggondozó és Orvosi Ügyelet épületét újították fel.
A sajtótájékoztató utolsó részében Hajdu László polgármester a 2008. évi költségvetés II. számú módosításáról szólt. Amint elmondta, erról illetve a többi módosításról a költségvetéssel együtt döntött a testület. A jelenlegi módosítással 315 millió Ft-tal nőtt a költségvetés, amelynek a törzsszáma eléri 18 milliárd 457 millió 615 ezer Ft-ot (1996-ban ez a szám alig 5 milliárd Ft volt). A pluszbevétel legjelentősebb részét a Magyar Állam adta, amiért az önkormányzat egy általa használt ingatlant visszaadott az egyháznak. A többlet azonban a kiadási oldalon is jelentkezni fog, hisz az ingatlant használó Szociális Foglalkoztatót ebből a pénzből kell majd új helyen elhelyeznie a fenntartónak.
– A többi apró tétel, de nagyon fontos apróságok ezek. A szemétszállításra elkülönített összeghez idén már háromszor kellett hozzányúlnunk. Most ezt az összeget újabb 8,4 millió Ft-tal voltunk kénytelenek megnövelni. Ennek oka, hogy nőtt az illegális szemétlerakások száma, és a köztereket csúfító hulladékot az önkormányzatnak közpénzből kell elszállítania- mondta a polgármester, majd zárásként arról szólt, hogy a polgármesternek törvényi kötelezettsége, hogy a költségvetés részeredményeiről időszakonként beszámoljon. Ennek a kötelezettségnek ezen a testületi ülésen ő eleget is tette, és a képviselők többsége el is fogadta a pozitív mérleggel zárult 1-6. hónap költségvetés értékelését.