Menu

A sportiskola tavaly is kitűnően szerepelt

2002.04.01.

Most már sokadik alkalommal írhatjuk le, hogy a XV. kerületi Sportiskola kiváló teljesítményekkel zárta az előző esztendőt. A több száz helyi fiatalnak sportolási lehetőséget biztosító egyesület eredményei pedig nagyon is konkrét, kézzelfogható sikerekben mérhetők: korosztályos bajnoki címek, országos csúcsok, meghívások a válogatott keretbe és remek teljesítmények a nemzetközi versenyeken. A kimagasló teljesítmény titkáról, és az idei esztendő elvárásairól dr. Géczi Istvánt, a sportiskola igazgatóját kérdeztük.

– Mint minden sportsikernek, így a kerületi fiatalok jó teljesítményének is az a stabil háttér biztosít alapot, amely elsősorban a képviselő-testület és az önkormányzat támogatása jelent..A vezetők rendkívül nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a sportlétesítményeket megmentsék az enyészettől, és azok felújításával olyan központokat hozzanak létre, amelyek versenycélú és szabadidős sporttevékenységekre is egyaránt alkalmat biztosítanak. Az eddigi eredmények a Budai II. László stadionja, a Vasgolyó utcai és a Szántóföld úti sporttelepek vagy akár az agárdi, bernecebaráti egységek is bizonyítják, hogy jó kezekben van a létesítmények üzemeltetése a kerületben.
A sportvezető szerint az elmúlt évek eredményeiben meghatározó szerepe volt a fiatalokkal dolgozó edzőknek, akik már több alkalommal is bebizonyították, hogy a nehéz anyagi helyzet ellenére is lehet magas szinten teljesíteni.
– Csak elismeréssel szólhatok arról a munkáról, amelyet a kollégáim végeznek – mondta dr. Géczi István, Szöllősiné Patinszky Andrea az atlétikában, Korányi László a tollaslabdában, míg Tamás János a kézilabdában számtalan tehetséges fiatallal szeretette meg a sportolást, így akár azt is mondhatom, hogy törvényszerűek ezek a sorozatos jó eredmények.
A XV. kerületi Sportiskola négy szakosztállyal működik. Közülük az atléták a szomszédos UTE Szilágyi úti sporttelepén edzenek, ám ezt a nehézséget is sikerült előnyre váltani, mert a két klub olyan együttműködést kötött egymással, melynek értelmében a csapatversenyeken már egy ideje közösen indítják a gyerekeket, így az eddigieknél is eredményesebben tudnak szerepelni. A tollaslabdázók szereplése minden előzetes várakozást felülmúlt eddig: a kizárólag utánpótláskorúakból álló együttes a felnőtt bajnokság alapszakaszában elért első helyezése révén osztályozót vívhat a hazai tollaslabda elit négyes mezőnyébe kerüléséért. A sorsdöntő összecsapásra március 2-án (lapzártánk után) Újpalotán, a László Gyula Általános Iskola és Gimnáziumban kerül sor a Hajdúszoboszló együttese ellen. Ha sikerülne a bravúr, az akár országos visszhangot is kiváltana. Két éve indult meg mindössze a kézilabda oktatása a kerületben, de mind a lány, mind pedig a fiú csapat bizonyította már az iskolák közötti versenyeken, valamint a diákolimpiai rendezvényeken, hogy jó úton haladnak a fejlődésben.
– A sportiskolában a labdarúgás oktatása 9 korosztályos csapatban történik. Ezek mindegyike valamilyen a BLSZ által is hitelesített bajnokságban szerepel. Külön kiemelném, hogy a nálunk folyó utánpótlás-nevelő munka elismeréseképpen a Bozsik-program öt budapesti központja között a Csepel, a III. kerület, a BVSC és a Budafok mellett a XV. kerület is ott szerepel. Ráadásul a Szőnyi útiak mellett a mi területünk is már teljesen megtelt, azaz a márciusi tornán rajtunk kívül már garantáltan 9 együttes vesz majd részt egyenként 3-3 korosztályos csapattal. Mint a program egyik instruktora is úgy gondolom, hogy nagy szerepe lesz ennek a képzési módnak a jövőben, hisz az már régóta világos, hogy a magyar focit nem lehet fölülről megreformálni. A gyerekek képzésével kell kezdeni, és ebben a folyamatban a mostani szemlélet megváltoztatása is szükséges, hiszen már ezeket a 8 éves srácokat is profiként kell kezelni, csak így érhető el az, hogy felnőttként is profik legyenek.
A sportiskola négy szakosztályában több mint 300 gyerek sportolhat rendszeresen. Ez a tény még az eredményeknél is jobban bizonyítja, hogy a sportlétesítmények „jó kezekbe” kerültek. Igaz ez akkor is, ha a sportiskola égisze alatt működő kerékpár-szakosztály az utóbbi időben megtorpant egy kicsit. A 24-szeres magyar bajnok edző, Fábián Imre távozását egyelőre nem sikerült még pótolni, de a sportiskola igazgatója szerint a közeljövőben erre a problémára is megoldást találnak. Hasonlóképpen a megoldandó feladatok közé tartozik még egy régebbi terv megvalósítása: a Vasgolyó utcai telep adottságait kihasználva egy utánpótlás teniszszakosztály létrehozása. Erről a napokban kerül sor a tárgyalásokra, de a kerület vezetésének sport iránti elkötelezettségét ismerve előre megjósolható az eredmény.
– Az önkormányzat által fenntartott intézményekben a karbantartó és felújító munkák folyamatosan zajlanak – tért át az eszközök területén elért „eredményekre” a sportiskola vezetője -, és tavaly elkészült a Budai II László stadion új pályavilágítása, valamint az öltözők felújítása. Az MLSZ által a Bozsik-program alközpontjainak ígért műfüves pálya építése ugyanakkor idénre várható. Ami viszont egyelőre még álom marad: egy olyan fedett sportlétesítmény építése, amely több sportág kerületi meghonosítására, és kultúrált körülmények között lebonyolított versenyek rendezésére is egyaránt lehetőséget biztosít. De ne legyünk telhetetlenek, mert már eddig is előrébb tartunk, mint sok más fővárosi kerület.