Menu

A sport mindannyiunké

2002.02.11.

Dr. Medgyesy Péter, az MSZP miniszterelnök jelöltje Rákospalotán ismertette a szocialisták új sportkoncepcióját.
„Fordulópont ez a magyar sport életében, hisz szakemberek bevonásával és ésszerű elvek alapján elkészült a Szocialista Párt sportkoncepciója. Külön öröm számunkra, hogy a sport ilyetén megújulása innen, Rákospalotáról indulhat el”- mondta Hajdú László polgármester, a XV. kerület országgyűlési képviselője a január 29-i konferencia megnyitó beszédében az önkormányzat dísztermében helyet foglaló sportvezetőknek, egykori és jelenlegi élsportolóknak, valamint a sportkoncepció szakmai kérdései iránt érdeklődő egybegyűlteknek.

Szép gesztussal kezdődött a koncepció ismertetésére összehívott szakmai fórum: dr. Medgyesy Péter a hazai sportéletben vállalt kimagasló szerepéért „Sportolók a nemzetért” emlékplakettet nyújtott át a képünkön láthatóDr Temes Juditnak, az 1952-ben győztes 4×100 m-es női gyorsváltó tagjának, aki a helsinki olimpián a 100 m-es gyorsúszásban is a dobogó harmadik fokára állhatott. Hasonló elismerésben részesült Szalayné Sebők Éva, kerületünk díszpolgára, az egykori kiváló röplabdás, akit 236 válogatott mérkőzése mellett, két éve az „Évszázad magyar röplabdásának” is megválasztottak. Emlékplakettet vehetett át dr. Géczi István, a XV. kerületi Ifjúsági és Sport Központ igazgatója, az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmes labdarúgócsapat tagja, valamint Kiss Gergely vízilabdázó, akit a szakemberek 2000-ben, Sydneyben, az olimpiai legjobb pólósának választottak.
Az elismerések és kitüntetések, valamint a kerület óvodásai által készített gyermekrajzok átadását követően az MSZP miniszterelnök jelöltje rátért a szakmai kérdésekre:
– Soha egy politikus annyit nem tehet a hazájáért, mint az a sportoló, aki eredményeivel messze földön ismertté teszi a nemzetet – mondta dr. Medgyesy Péter a díjátadást követően, majd ismertette azt a sportkoncepciót, amely pártja választási győzelmét követően, a következő ciklusban lépne életbe. – Ez az elképzelés szakemberek olyan közös munkáját tükrözi, amely szavatolhatja, hogy a rendszerváltás viszontagságai után a sport- és testkultúra mielőbb elfoglalhatja méltó helyét a társadalmunkban. A sport a teljesítmény, az akarás, a képességek megmutatásának a lehetősége, s egyben a nemzeti összetartozás jelképe is. Egyszerre jelent versenysportot és tömegsportot is – ebbe beletartozik az iskolai testedzés is -, amelyek csak egymással együtt működhetnek. Azaz elengedhetetlenül fontos olyan bázisok kialakítása, ahonnan majd a jövő kiválóságai kikerülhetnek.
A politikus kifejtette, hogy a program célja egy olyan, az európai és nemzeti hagyományokhoz méltó hazai sportélet kialakítása, amely szilárd alapokon áll, és amelyben a támogatást az elért eredmények határoznák meg. Az MSZP koncepciója alapján a sport nem lehet az uralkodó politikai hatalom kiszolgálója, és mindenképpen arra kell törekedni, hogy ne egy kormányzati fennhatóság jellemezze a sportéletet.
– Szükség van a sport szakmai és társadalmi megsegítésére, de ezt a támogatási rendszert mindenképpen racionalizálni kell – mondta dr. Medgyesy Péter. – Ha volt valamilyen értéke az elmúlt éveknek, azon nem szabad változtatni. Erre csak ott kerülhet sor, ahol azt a szükség megköveteli. Fontos dolognak tartom a sport jelenlegi alapjainak a kiszélesítését: már az általános iskola alsó tagozatában lehetővé kell tenni a testedzés feltételeinek a megteremtését. Ehhez mindenképpen szükség van az állam segítségére, de ez nem azt jelentené, hogy a politika befolyásoló szerepe bármiben is gátolná a sportmozgalmak önállóságát.
Az ismertetett koncepció egyik sarkalatos pontja szerint az államnak „együttműködő, partneri kapcsolatot kell folytatnia a helyi önkormányzatokkal”, a civil szervezetekkel, valamint a sportközösségekkel. Olyan sportfinanszírozási rendszer kiépítésére kell törekednie, amely minden lehetséges forrást a sportszövetségek, egyesületek, olimpiai műhelyek, valamint a régiónként kialakított sportközpontok támogatására fordítana. A pénzügyi szakemberként is elismert dr. Medgyesy Péter szerint a magyar gazdaság mai helyzete erre számos, és eddig még kiaknázatlan lehetőséget ad.
– A sportnak nem csak a szórakoztatás szerepét kell betöltenie – bár ez a szempont is kiemelkedően fontossá teszi -, hanem a fiatalok számára is lehetőséget kell, hogy biztosítson az egészséges felnevelkedésre. A sport – beleértve az élsportot és a tömegsportot – a kultúra szerves részeként jelenik meg. Támogatása, a gazdasági lehetőségek függvényében ugyan eltérő mértékben, de változó formában és tartalommal elsősorban az állam feladatát képezi.
Az MSZP miniszterelnök jelöltje néhány aktuális kérdésre is kitért. Megemlítette, hogy a szocialisták egyértelműen támogatják egy Magyarország által megrendezendő olimpia ügyét. Még az aláírásgyűjtésben is teljes mellszélességgel részt vesznek. Ám, szerintük ennek a „nemzeti ügynek” is a racionalitásokra kell épülnie. Meg kell teremteni az alapfeltételeket: a közlekedési, infrastruktúrális és létesítményi hátteret, és ezzel párhuzamosan egy olyan mélyreható előtanulmányra lenne szükség, amely pontosan feltárná a lehetőségeket és a meglevő, valamint a rendezéshez elengedhetetlenül szükséges feltételeket.
– A stadionrekonstrukciót mindenképpen folytatni kell, de ezt egy tisztességes verseny keretében kell végrehajtani, azaz törekedni kell a legolcsóbb és legjobb megoldások megvalósítására.
Másik aktualitása a konferenciának a sporttörvény megreformálása volt. A szocialisták véleménye szerint a már eddig is számtalanszor módosított rendeletet a jelenleginél átláthatóbbá kell tenni, és nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjanak benne a civil szervezetek.
A konferencián számos, a koncepció elkészítésben is jelentős szerepet vállaló szakember állásfoglalása is elhangzott az ismertetett elképzelések mellett. Bakonyi Tibor 12 pontban határozta meg azokat a feladatokat, amelyek a felemelkedéshez mindenképpen szükségesek. Ezekben az iskolai testnevelés, az utánpótlás-nevelés, az ösztöndíj és pályázati rendszer modernizálása, valamint a tiszta pénzügyi helyzetek megteremtésére irányuló törekvések egyaránt helyet kaptak. Dr. Baráth Etele, a MOB alelnöke a családok áldozatvállalását emelte ki, mely a hazai sportélet mindenkori alapját képezi. A sportszakember véleménye szerint az előrelépés záloga csakis egy félelemmentes, akaratos magatartás elsajátítása lehet, olyan amilyen a nyugat-európai minták szerint gazdaságilag is kifizetődővé tennék a sportot. Az említett példa szerint Németországban a GDP 4%-t a jól működő sportgazdaság teszi ki. Szabó Imre országgyűlési képviselő hozzászólásában az önkormányzatok programba történő bevonását hangsúlyozta ki: amennyiben a befolyt személyi jövedelemadóból többet, akár a jelenlegi 5% helyett 40%-ot kapnának, úgy a sportra is többet tudnának fordítani. „Elő kell segíteni, hogy az önkormányzatok, a befolyt adó 1%-át a sportra költsék.” Ez a számadat jelenleg fővárosi viszonylatban 0,3%-nak felel meg, bár a statisztika szerint a XV. kerület a maga 1,6%-os támogatási rátájával magasan kiemelkedik a többi kerület közül.
A konferencián felmerült témák, javaslatok egyaránt egy új, szervezettebb hazai sportélet kialakításának feltételeiről szóltak.Volt, aki a stadionépítési program számszerű adataira hívta fel a figyelmet (ma átlagosan 3894 néző látogatja a mérkőzéseket, ugyanakkor a létesítmények üzemeltetését 6000 főtől lehet üzleti alapúnak tekinteni). Mások a kisiskolások mindennapi testedzését és a vidéki sport felélesztését emelték ki. Keller László országgyűlési képviselő a sportszakemberek támogatását kérte a koncepcióhoz, míg Vass Károly egykori kiváló kézilabdázó, a MOB alelnöke a jelenleg is működő Héraklész és Bozsik program egyesületi struktúrájának a kiépítését hangsúlyozta.
„Sportunk kiemelkedő műhelyei, tehetségei és szakemberei még lépést tartanak a világ haladásával. Hiábavalónak tűnik azonban a jelzésük, hogy az utánpótlás fogy, a források csökkennek és elaprózódnak, ami végleges tévesztést eredményezhet. Hiába készült állami költségvetés, ha a sport tervezhető forrásai fél évre sem biztosak. Hitelesség, kiszámíthatóság és sportbarát környezet nincsen. Ennek nem kellene – nem szabadna – így lennie. Így azonban a következő négy év kormányzati munkájába egy évtized tennivalói sűrűsödnek”- olvasható a sportkoncepció szövegében. És ez utóbbi gondolat párthovatartozás nélkül is megfontolandónak, elfogadhatónak tűnik. Mindenkinek, aki a hazai sportéletnek valamennyire is elkötelezettje.