Menu

A sikerig menetelve

2009.02.19.

A Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda IV. korcsoportos labdarúgói nemrégiben igazán szép sikert könyvelhettek el, melyről Garay János, utánpótlás vezető, testnevelő számolt be.

-2009. február 6-8-ig rendezték meg, a IV. korcsoportos Országos Teremlabdarúgó Diákolimpia Döntőjét Zalaegerszegen, melyen a csapatok csak hosszas versengést követően kvalifikálhatták magukat. Először a területi csoportot, azután a megyei csoportot kellett megnyerni, hogy a játékosok az iskolájukat az Országos Döntőn képviselhessék. Esetünkben ez úgy zajlott, hogy a Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda a XV. kerület bajnoka lett, majd a budapesti megmérettetésen sem talált legyőzőre, ezzel Budapest Bajnoka címet is elhódította. Így nyílhatott lehetőség rá, hogy a kerületüket, a városukat, az iskolájukat képviselhették Zalaegerszegen a 19 megyei bajnok társaságában. A csapatokat négy-ötcsapatos csoportba sorsolták, ahol is mindenki játszott mindenkivel, de csak az első kettő kerülhetett az ország legjobb nyolc csapata közé. Itt jegyzem meg, hogy az iskolai labdarúgás teljesen átalakult: a régi rendszerrel szakítva minden városban működnek sportiskolák, és az iskolák mögött nagy egyesületek sorakoznak fel komplett labdarúgóosztályokat működtetnek közoktatási rendszerben, úgy, hogy a testnevelés órák összevonásával, átszervezésével a gyerekek, labdarúgó-palánták a délelőtt folyamán labdarúgó edzéseken vesznek részt. Ezért is nagy dolog, hogy egyáltalán a kerület életében először kijutott egy iskola erre a megmérettetésre. A Kolozsvár Általános Iskola osztályaiba igen sok, a Reac-Sportiskola Sportegyesületben futballozó gyermek tanul, így joggal tervezgethettek a játékosok a szép jövőt illetően. A mérkőzések teljes fegyelemben zajlottak, és a sportszerűség legmagasabb határát érték el, mind a bírók, mind a játékosok hozzáállását illetően. A mi csapatunk a csoportmérkőzéseken igen erős ellenfeleket kapott, de erejük, küzdeni akarásuk és nem utolsó sorban technikai tudásuknak köszönhetően 100%-os eredménnyel jutottak az ország legjobb nyolc csapata közé. Az eredmények:
1. mérkőzés: Budapest Kolozsvár Általános Iskola- Heves Megye bajnoka Füzesabony 4-1 Gólszerző: Belényesi Péter 2, Tóth Norbert, Szíjártó Dániel.
2. mérkőzés: Budapest Kolozsvár Általános Iskola- Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Felcsút 2-1 Gólszerző: Belényesi Péter, Keglovics Bence.
3. mérkőzés: Budapest Kolozsvár Általános Iskola- Szekszárdi Utánpótlás Futball Club 4-1 Gólszerző: Keglovics Bence, Szíjártó Dániel, Vitencz Balázs, Tóth Norbert.
4. mérkőzés: Budapest Kolozsvár Általános Iskola- Veszprém UP Club 4-1 Gólszerző: Belényesi Péter 2, Keglovics Bence, Aranyás Márk.
Ezzel a teljesítménnyel 100%-an jutott a csapat a legjobb nyolc közé. A nyolcas döntős csapatokat illetően a mezőny igen erősnek bizonyult, úgy mint a Nyírsuli Nyíregyháza, a Győri ETO Akadémia, vagy Kecskemét KTE focistái, akik bizony mind-mind előnnyel indultak velünk szemben, mert mindannyian 1994-es születésűek voltak, valamint a korosztályuk legjobbjai, akik idejük nagy részét a labdarúgás elsajátításával töltik. Azért minket sem kellett félteni, mert a Kolozsvár legjobbjai azért szintén a korosztályaik meghatározó alakjai: Csurgai Dominik kapus, Belényesi Péter, Tóth Norbert vagy a két évvel fiatalabb Keglovics Bence mezőnyjátékosok, mind-mind a Reac-Sportiskola SE nagy reménységei, akikkel remélhetőleg még találkozhatunk a nagypályás felnőtt bajnokság valamely osztályában. A vasárnap reggeli penzum az álom beteljesítése volt, nevezetesen az ország legjobb négy csapata közé kerülni. Ehhez a Kecskemét NB1-es utánpótlás csapatát kellett legyűrni. A játékosok nagyon fáradtan kezdtek, de a fegyelem és a figyelem teljes harmóniájával tették a dolgukat és nyertek!
5. mérkőzés, negyeddöntő: Budapest Kolozsvár Általános Iskola- KTE Kecskemét 1-0 Gólszerző: Keglovics Bence
A torna folyt a maga tökéletesen megtervezett és óraműpontossággal kivitelezett tempójában, ahol mindenki ugyanúgy tudta a dolgát, mint a mi játékosaink. Következhetett az elődöntő! Kicsit megijedve nagyon fáradtan mozogtunk, és itt lehet egy pici hiányérzetünk, hogy ezen a holtponton nem tudtunk átlendülni és a tökéletes álom szertefoszlott.
6. mérkőzés elődöntő: Budapest Kolozsvár Általános Iskola- Győri ETO Akadémia 0-3
Ami ezután következett, az maga a csoda, hisz már ugyan „nagyoknak” számítunk, de azért mi gyerekek vagyunk. Egy megtört síró csapatot kellett az edzőnek, pedagógusnak felkészíteni arra a megmérettetésre, amely szintén nemcsak az iskola, de a kerület életében is példa nélküli, úgymint a bronzérem megszerzésének a lehetősége. A gárda egy rövid taktikai értekezleten vett részt, ahol minden érdem, hiba kiértékelésre került. A konklúzió gyönyörű véget rejtett magában. Az emberi értékek, az együttgondolkodás a csapatszellem tökéletes megteremtése kerekedett ki.
7. mérkőzés kisdöntő: Budapest Kolozsvár Általános Iskola- Pest megye bajnoka Érd 1-0 Gólszerző: Belényesi Péter
A labdarúgó tornán az ország legjobb kapusának Csurgai Dominikot választották.
Az álom teljesült, elértünk egy olyan eredményt közösen, ami nehezen megismételhető, de mindenki előtt ott lebeghet, hogyha nekik sikerült, akkor nekem miért nem? Itt szeretném megköszönni azok munkáját, akik segítettek elérni ezt a szép teljesítményt. Külön köszönöm a Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda példamutató kiállását, hogy a csapat eljuthatott a megmérettetésre, és végül, de nem utolsó sorban a Reac-Sportiskola Sportegyesület elvitathatatlan munkáját, hogy a gyerekek eljuthattak erre a magas technikai szintre. Legvégül a saját munkámat emelném ki, hiszen a játékosokat mind én válogattam és igazoltam, neveltem a klubban, és már egy négy éve tartó folyamat eredménye ez a gyönyörű teljesítmény. Köszönöm a szülők hozzáállását és segítségüket. Hajrá Kolozsvár! Hajrá Reac-SISE!- számolt be Garay János.

A szép eredményt elért csapat tagjai: Szíjártó Dániel, Belényesi Péter, Csurgai Dominik, Padutsch Kornél, Vitencz Balázs, Keglovics Bence, Fehér Ádám, Szabó Szilárd, Aranyás Márk, Tóth Norbert.

Különdíjak:
Legjobb kapus: Csurgai Dominik, Kolozsvár Általános Iskola, Budapest
Legtechnikásabb játékos: Szilvási Péter, Móricz Zsigmond Általános Iskola, Nyíregyháza
Gólkirály: Bokor Péter,Szabadhegyi Közoktatási Kp, Magyar-Német Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Győr
Győztes csapat felkészítője: Tóth János (Móricz Zsigmond Általános Iskola, Nyíregyháza)