Menu

A röplabda nem fog megszűnni Rákospalotán

2012.05.18.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a Palota Röplabda SC fennállása legnehezebb évén van túl. A csapat tavaly nyáron tragikus körülmények között elveszítette az alapítót, az egyesület lelkét, Szalayné Sebők Évát. Az egykori kiváló röplabdázó szakmai felkészültsége nélkül árva gyerekként várta a klub a bajnoki rajtot.

A bajokat csak tetézte, hogy a Magyar Röplabda Szövetség a korábbi Extraligából és NB I-ből egy bajnokságot csinált, ami nagyon megnehezítette a Palota RSC-szintű kiscsapatok dolgát. Éva néni után a csapat egyik meghatározó játékosa, Balogh Beatrix próbált lelket önteni a fiatalokba. Ez csak félig-meddig sikerült neki. Az őszt úgy, ahogy van, el kell felejteni. A távozók és a sérültek miatt ugyanis új csapatot kellett építeniük a vezetőknek, ami nem ment egyik napról a másikra. Februárban emiatt váltás is történt a szakmai stábban. Balogh Beatrix visszatért a csapatba, és a helyét a kispadon a rutinos Nyári Sándor foglalta el. Az egykori szövetségi kapitánnyal már jobban szerepeltek a palotai fiatalok, akik a jó hajrájukkal elkerülték az egyenes kiesést. A Palota Röplabda SC még egy lehetőséget kapott: amennyiben a május 12-13-i dömsödi négycsapatos osztályozós tornán sikerül az első két hely valamelyikén végezniük, akkor maradnak az NB I-ben. A feladat nem tűnt könnyűnek, az ellenfelek, a Budai XI SE, a Nyíregyháza és a Szombathely ugyanis sokkal jobb anyagi háttérrel, erős csapattal és nagyobb támogatottsággal rendelkeztek. A palotai lányok mindent megpróbáltak, de csak egyszer sikerült nyerniük – a Szombathely ellen -, így le kell mondaniuk az NB I-es tagságukról.
– Nem jó ezzel a ténnyel szembesülni, de ilyenre volt már példa korábban is – mondta Balogh Beatrix csapatkapitány a tornát követően. – Egyszer Éva nénivel is kiestünk az NB I-ből, de a következő évben sikerült visszajutnunk. Most is ez a célunk. Arról nem is beszélve, hogy még bármi lehet. A bajnokság kezdetéig bármelyik csapat visszaléphet az NB I-től – erre szinte minden évben akad példa -, és akkor nekünk szólnak, hisz mi vagyunk az első számú beugrók. De, ha nem így lesz, a munkát akkor is folytatni fogjuk, hisz a nyáron megkezdett csapatépítés eredményét igazán a következő szezonban tapasztalhatjuk meg. Ezen kívül az utánpótlás csapatainkban közel száz gyerek röplabdázik, akik mind azt szeretnék, hogy egyszer majd az NB I-es felnőtt csapatban játszhassanak. Ő értük is folytatnunk kell a munkát.