Menu

A rendőröknek mindig van dolguk

2012.02.17.

-A szülői féltést használta ki
-Üveg nélküli cédulák
-Régi új módszer

A szülői féltést használta ki

Egy 17 esztendős kerületi fiatalember az egyik közösségi portálon ismerkedett meg L.M-mel. A férfi adatbankjában a Vasi Volán munkatársának vallotta magát, s mivel a kerületi fiú nagy rajongója volt a szárazföldi közlekedésnek, hamar barátság szövődött a két chat-elő között. A férfi decemberben randevúra hívta a fiút, aki el is ment a Népligetbe, de mivel nem találta meg a férfi által megadott buszt, egy idő után elment onnan.
Egy kis idő elteltével L. M. felhívta a fiú édesapját, és elmondta neki, hogy a fia decemberben megrongálta a Vasi Volán egyik buszát. A férfi felajánlotta, hogy képviseli a fiú érdekeit az eljárás során. Az apa annak ellenére, hogy a fia tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, szülői féltésből elfogadta az ajánlatot. L. M. pedig küldözgetni kezdte befizetett illetékekről és a bírósági végzésekről szóló hamis dokumentumokat. Az apa az illetékek fejében át is utalt az ismeretlen jótevőnek 10.000 Ft-ot, ám ezt követően gyanút fogott, felhívta a Vasi Volánt, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy semmiféle rongálási ügyről nem tudnak, és nincs is L.M. nevű alkalmazottjuk. Az apa a rendőrséghez fordult, akik megkezdték az internetes csaló felkutatását.

Üveg nélküli cédulák

Az elmúlt hetekben több alkalommal is megtévesztették a kerületi bevásárlóközpont élelmiszer-áruházának pénztárosait. Az elkövetők ugyanis hamis üvegvisszaváltó szelvényeket vásároltak le az üzletben. Az egyik pénztárosnak a hatodik ilyen szelvény beváltásakor tűnt fel, hogy az hamisítvány. Mikor megtagadta a vásárlónak a szelvény felhasználását, és értesítette a feletteseit, az üvegvisszaváltó blokkal fizetni akaró nő sietve elhagyta az üzletet. A rendőrség feltételezése szerint két férfi és egy nő követte el ezeket a bűncselekményeket. Az áruház biztonsági kameráinak felvételeit a több kerületi kapitánysághoz is eljuttatták, és Zuglóból azt a visszajelzést kapták, hogy ott is követtek el hasonló bűncselekményeket, és egy bandát sikerült is elfogniuk a rendőröknek.

Régi új módszer

Az utóbbi időben több olyan bűncselekmény történt a kerületben, melyre legutóbb évekkel ezelőtt volt csak példa. Az elkövetők a vásárlóközpontok környékén azzal az ürüggyel lépnek oda a kiszemelt áldozatukhoz, aki minden esetben idős, nehezen mozgó ember, hogy felváltassák a kezükben lobogtatott papírpénzt. A gyanútlan sértettek készségesen segíteni akarnak nekik, ám az elkövetők hihetetlen kézügyességgel azt a látszatot színlelve, hogy megkönnyítik az idős embernek az aprópénz keresését, belenyúlnak a pénztárcába, és onnan kiveszik a nagyobb címletű papírpénzeket. A rendőrség szerint 3-4 évvel ezelőtt gyakoriak voltak az ilyen típusú bűncselekmények, ám azóta nem történt ilyen a kerületben. A régi új módszer elharapódzását úgy szeretnék megakadályozni, hogy sűrűbben fognak járőrözni a bevásárlóközpontok környékén.