Menu

A példát követni kell

2011.09.25.

Ezen a héten szerdán ünnepélyes keretek között adta át a Zsókavár u. 2. sz. Társasház lakóépületének kivitelezési munkáit – a sikeres közbeszerzési eljárás után – a Confector Mérnök Iroda Kft. az önkormányzatnak, és ezzel párhuzamosan az itt élőknek. A beruházás során az épületen hőszigetelésre és a nyílászárók cseréjére került sor a Zsókavár projekt I. ütemében. Az épületen további korszerűsítéseket is terveznek, amelynek eredményeként a következő években lényegesen javul a ház energiafelhasználása.

Amint László Tamás polgármester az ünnepségen elmondta, az épület „mintaház”, a Zsókavár projekt további ütemében tervezett házfelújításokat is ennek mintájára valósítják meg.
De mi is történt az elmúlt hónapokban a kivitelezés folyamán? Bár a XV. kerületi önkormányzat két évvel ezelőtt írt alá egy támogatási szerződést a Pro Régió ügynökséggel, ám hiányosságok miatt a program csak az idei évben valósulhatott meg. A Zsókavár utca 2. számú ház homlokzatának hőszigeteléséhez 16 cm vastag, nem éghető szigetelőanyagot használtak fel, míg az energiafelhasználás csökkentése érdekében háromrétegű üvegezésű nyílászárókat építettek be. Az önkormányzat vezetése a beruházástól azt várja, hogy a ház energiafelhasználásának csökkenésével a lakásfenntartási költségek is csökkennek majd.
Amint a polgármester elmondta, a Zsókavár projekt következő ütemének kivitelezéséhez szükséges támogatási szerződést körülbelül egy hónapon belül megköti az önkormányzat a Pro Régió Ügynökséggel. A program II. ütemében felújítják a Zsókavár utca 4-6. és 28-as számú lakóépületeket, a Zsókavár utca 12-22. számú épület tetőszigetelése és a mellette levő 32-38-as számú épület, valamint az Árendás közi óvoda épületének részleges felújítására is sor kerül. A II. ütemben is terveznek közterület-rekonstrukciós munkákat.
Az ünnepélyes átadás-átvétel során Lukovich Tamás, a Pro Régió Ügynökség ügyvezető igazgatója örömmel mondta el, hogy a programban szereplő felújítások, átépítések kettős célt szolgálnak: egyrészt növelik a lakók komfortérzetét, másrészt a lakások fűtésszámlájának végösszege jelentősen csökkeni fog.
A felújítási terveket készítő Ertsey Attila külün kihangsúlyozta, hogy a passzív házakra jellemző rendszert kívánnak kiépíteni az épületen. A nyílászáróknál és a falaknál minimalizálták a hőveszteséget, míg a II. ütemben építenék ki azt a hővisszanyerő szellőzőrendszert, amely a lakások szellőzését biztosítja. A ház további korszerűsítésével pedig elérhető, hogy a jelenleg felhasználandó energia 10%-a elég legyen a teljes ház fűtéséhez.

A Zsókavár utca 2. számú akóépület korszerűsítése, felújítása, műszaki tartalma:
A fejlesztés keretében megvalósul a lakóépület közös tulajdonban lévő részeként a külső homlokzat teljes hőszigetelése, a nyílászárók cseréje és a tető víz- és hőszigetelése, légcsatorna szerelése.
-Hőszigetelő homlokzati bevonat készítése: 2.692 m2
-Hőszigetelt műanyag osztott ablak – 262 db
-Csapadékvíz elleni szigetelés: 412 m2
-légcsatorna részleges felújítása
Előirányzott költség: 117 MFt, megvalósulási összeg: 114,6 MFt.
Támogatási intenzitás: 70 %
Támogatási összeg: 80,22 MFt
Önerő: 34,38 MFt