Menu

A panelprogramról és a lakótelepi rendőrségről folyt a beszélgetés

2005.08.02.

Egy hatalmas sátor alatt gyűltek össze Újpalota érdeklődő lakói pénteken délután azért, hogy egy tájékoztató beszélgetésen vegyenek részt Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő, Gyurcsánszky János alpolgármester , Galambos Ferenc alezredes, kerületi rendőrkapitány, Veress János főhadnagy, a lakótelepi rendőrőrs parancsnoka, Minyóczki Árpád, a kerületi rendőrség Közrendvédelmi Osztály vezetője, Horváth Csaba, II. kerületi polgármester, országgyűlési képviselő közreműködésével.

Hajdu László polgármester a résztvevők köszöntését követően elmondta, hogy július 1-jétől Újpalotán húsz fővel bővített lakótelepi rendőrség jött létre a belügyminiszter határozata alapján.

-Budapest 9 nagy és további 15 kis lakótelep közül mi vagyunk az újpalotai lakóteleppel a négy kedvezményezett között az egyik, ahol létrejöhetett ilyen lakótelepi rendőrség a mi biztonságunk érdekében- mondta a polgármester. Ahhoz, hogy egy ilyen lakótelepi rendőrőrsöt meg tudjunk valósítani, rendőrökre is szükség van és egy nagyon kulturált, újjáépített helyet alakítottunk ki a számukra. Az önkormányzat biztosított tehát ehhez a kezdeményezéshez a mintegy 30 millió forintot, amely befektetés a közös biztonságunk érdekében mindenképpen fontos.

-A másik téma a mai napon a panelprogramról szól-folytatta a polgármester. Egy gyönyörű zöldövezetben lévő lakótelepünk van, ami a mi otthonunk, ám szólni kell arról, hogy az itt található panelházaknak mi lesz a sorsa 1-5-10 év múlva. Ebben az ügyben hozott a KT egy döntést, hogy a kormány panelprogramjába bekapcsolódunk. Ezt megelőzően hét éve már az önkormányzat kamatmentes támogatással segítette a panelházakat a felújításban (évi 30 millió forint), s ehhez kértük a házakat, hogy szintén 30 millió forintot tegyenek hozzá. Ez a 420 millió forint garantáltan a felújításra fordítódott.

-A társasházak, szövetkezeti házak 80%-a küldte vissza számunkra azt az általunk kért adatlapot, amelyekből az derült ki, hogy a 420 millió forinton kívül az elmúlt 5-6 évben az érintett házak saját erőből még közel egy milliárd forint értékben tudtak felújítási munkálatokat végezni. A költségcsökkentést azonban további felújításokkal lehet elérni- amellett, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján kormány segítséggel az újpalotai fűtőművet átállította gázmotoros rendszerre. Így Újpalotán a távfűtés és a melegvíz költsége nem nő, hanem csökken anélkül, hogy bármit csináltunk volna ezen a területen.

-A képviselő-testület tehát úgy döntött, hogy bekapcsolódik a panelprogramba, ami annyit jelent, hogy 30-30-30%-os hozzájárulással valósulhat meg a felújítás- 400 ezer forintot a kormány, 400 ezer forintot az önkormányzat biztosít és a tulajdonosnak szintén 400 ezer forinttal kell hozzájárulnia a felújításhoz. Mi arra gondolunk, hogy a házak pályázhatnának, s az önkormányzat vállalna garanciát a költségvetés alapján a felújításra. A pályázatra augusztus 15-ig van lehetőség. A pályázathoz szükségünk lenne arra, hogy tudjuk: a pályázó házak lakóinak 100%-a hozzájárul-e mindehhez.

Szintén ezen a tájékoztatón szólt Galambos Ferenc, kerületi rendőrkapitány a lakótelepi rendőrség létrejöttéről és köszönetet mondott a polgármesternek és az önkormányzatnak, hogy a helyet biztosította mindehhez illetve azt, hogy még egy személygépkocsit is kap a rendőrség a járőrözéshez.

Minyóczki Árpád, osztályvezető mindehhez hozzátéve köszönetet mondott a lakosságnak, hogy a rendőrséget segíti a munkájában. A lakótelepről szólva elmondta, hogy közbiztonságilag nem a legrosszabb az újpalotai.

-Itt Újpalotán eddig is volt egy rendőrőrs, ám egyéb feladatokat is kaptak ezek a rendőrök a kerületen kívül is a korábbiakban. Most azonban a főkapitány és a belügyminiszter asszony lehetőséget biztosított arra, hogy húsz főt semmi másra ne vegyük igénybe, csak arra, hogy a lakótelepen teljesítsenek szolgálatot. Az itt lakók már július 1-jétől tapasztalták, hogy többet látják a rendőröket: visszajelzéseket is kapunk ezzel kapcsolatosan folyamatosan. Figyelni fogunk a közlekedési-, az ebtartási szabályok megsértőire, a csendháborítókra. A jogi lehetőségeink az utóbbi esetben nagyon korlátozottak, mivel a lakossági csendháborítás már a szabálysértés körébe tartozik, s nagyon nehezen megfogalmazható. Ám ha annyit elérünk, hogy a fiatal rendőreink oda fognak menni ezekhez a fiatalokból álló hangoskodó csoportokhoz és elbeszélgetnek velük, akkor nagyobb eredményt fogunk elérni, minthogy küldjük az önkormányzatnak a szabálysértési feljelentéseket- mondta Minyóczki Árpád.

Az osztályvezető szavait követően Horváth Csaba, országgyűlési képviselő szólt a panelprogram részleteiről, majd a tájékoztatót követően a lakosság fogalmazta meg kérdéseit, észrevételeit az elhangzottakkal kapcsolatban. Terítékre kerültek a csendháborítással, az ebtartási szabályok betartásával kapcsolatos problémák, de ugyanígy a panelfelújítás részleteivel összefüggő félelmek is megfogalmazódtak (pl. jelzáloghitel, egyéb hitel visszafizetésének lehetősége).

A több mint kétórás beszélgetést követően még egyénileg is folyt a beszélgetés a polgármester, az jelenlévő önkormányzati képviselők, a rendőrség képviselői és a lakosság között, miközben gyorsan fogyott a gulyásleves, az ásványvíz és a sör.