Menu

A nemzeti ünnepen koszorúzás – kitüntetések – díszpolgári címek

2001.11.06.

Forradalom, ellenforradalom, népfelkelés, szabadságharc: sokan sokféleképpen kísérelték meg az elmúlt közel fél évszázad alatt az 1956-as októberi események felidézését. Az emlékezés mára közösen vállalt gyűjtőfogalommá érik: nemzeti ünnepünk az a nap, amikor az emlékét felidézzük. A 45 évvel ezelőtt történtek ünneplését fajsúlyosabbá teszi, hogy e napon a Magyar Köztársaság kikiáltásának 12. évfordulójáról is emlékezünk.

A 45 évvel ezelőtti októberi nap méltó folytatása volt 1848 örökségének. Ezért sorakozik a magyarság tudatában október 23-a március 15-e mellé. És ezért forr össze a két ünnep gondolatisága is: 1956 újra bizonyította Kossuthék hitét, amely szerint időlegesen újjá lehet építeni ugyan az elnyomás világát, de nincs olyan zsarnokság, diktatúra, amely össze ne omolna a nemzet közös akaratától.
Ebben a szellemben ünnepeltünk az idén is. Az elmúlt évek hagyományai szerint a kerületi önkormányzat hivatalos emlékünnepsége koszorúzással kezdődött. A Karácsony Benő parkban a Hubay Jenő zeneiskola növendékeinek az ünnep történelmi jelentőségéhez méltóan szép műsora után Ambrus János mondott ünnepi beszédet. Beszéde után Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő és Rónayné dr. Vojnovics Ibolya aljegyző helyezte el az önkormányzati képviselő-testület és a polgármesteri hivatal koszorúját. Majd a politikai pártok, testületek, civil szervezetek koszorúzták meg az emlékhelyet. Az évforduló napján az ünnepségen kívül még sokan mások is elhelyezték a koszorúikat, vagy egy szál virágot a mártírok emléke előtt tisztelegve.
A koszorúzás után a polgármesteri hivatal dísztermében folytatódott az ünnepségsorozat. Hajdu László méltatta e nap jelentőségét és hangsúlyozta, hogy jól illeszkedik az események sorába a díszpolgári címek, kitüntetések átadása. Azoknak az érdemeiről szólt, akik mai munkájukkal, életművükkel immár a békés munka körülményei között tesznek hitet történelmi hagyományainkhoz való hűségükről. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ismét akadtak olyan pártok, szervezetek, amelyeknek a képviselői távol maradásukkal fejezték ki érzelmeiket.
Az ünnepségsorozat befejező aktusaként ünnepélyesen leleplezték a kerület korábbi kiemelkedő személyiségeinek arcképcsarnokát.