Menu

A múltunkban kalandozva
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.11.01.

Amint már a korábbiakban is többször írtunk a honlapon róla, a Szent Korona Általános Iskola idén ünnepli 100. születésnapját. A centenárium alkalmából a tanév folyamán számos programmal emlékeznek a hajdani és jelenlegi pedagógusok és diákok e jeles évfordulóra.

Legutóbb, e hét péntekén igazi időutazásra invitáltak sokakat a szervezők- egy iskola- és sporttörténeti kiállítás megnyitójára.
Amint Gressó Tiborné, az oktatási intézmény elnök-igazgatója elmondta, az elmúlt tíz évtized alatt 14 igazgató, 600 dolgozó és 40 ezer diák járt az intézménybe.
A jeles programon jubiláló szerzők műveit adták elő a diákok, így elhangzottak Faludy György és Fekete István szavai- előbbi idén lenne 100 éves, utóbbi pedig 110 éves-, illetve Erkel Ferenc: Hunyadi László című operájának részlete. Erkel Ferenc 200 évvel ezelőtt született. A valódi időutazás ám csak ezután kezdődött, amikor is egy évszázad ruhái elevenedtek meg zenei aláfestéssel- egy igazi divatbemutatót varázsoltak elénk a diákok.
Magát a kiállítást pedig László Tamás polgármester nyitotta meg, aki felidézte hajdani iskoláit, ahol tanulmányait végezte, majd a Szent Korona iskola jubileuma kapcsán az elmúlt száz év történelmi eseményeit emelte ki néhány gondolatban.
-2007-ben a Széchenyi úti református templomban volt a 100 éves MÁV-telepről egy kiállítás, melyhez sok ezer képet készítettem, és kaptam nagyon sok képet a MÁV archívumából is- mondta, majd egy kis kortörténeti ismertetőt tartva az iskolához visszakanyarodva szólt arról, hogy ebbe az iskolába is dinasztiák jártak. Az éppen mellette helyet foglaló volt igazgatónő családjában már a negyedik generáció tagjai is ezen oktatási intézmény padjait koptatja.
-Az iskola az emlékezet megtisztításának a helye- mondta a polgármester felidézve egyik legkedvesebb regényének, Márquez: Száz év magány című művének sorát. Az iskola szervesen beletartozik a MÁV-telepbe, s bár a régi épületet a 60-as években lebontották, miután kicsi volt, és az új épület akkor készült el. A tablókat végignézve láttam, mennyi kiváló tanuló járt ide, akik itt helyben, a fővárosi-, az országos versenyeken is megállták a helyüket. Jó emlékezni egy ilyen iskolában!
Az elmúlt száz év történéseit a polgármester szavait követően egy zenés fotókból álló összeállításban is megtekinthették az ünnepi kiállításra érkezők, majd ki-ki hajdani osztálytársaival, tanáraival beszélgetve állt meg egy-egy fotó, tabló előtt, hogy kicsit felidézze azokat az emlékeket, amelyek a fotók megtekintése közben felidéződnek.

Kapcsolódó cikkek:


Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló