Menu

A még mindig fájó emlék

2003.10.12.

Szeptember 19. minden esztendőben a fájdalom és a megemlékezés napja Pestújhelyen. Az 59 esztendővel ezelőtti események mind a mai napig elevenen élnek még az emberek emlékezetében.

Az egykori Andrássy – mai nevén Pestújhelyi – úton megtalált bomba még azokban a háborús években is nagy feltűnést keltett ezen a vidéken. A határban állítólag hatástalanított robbanószerkezet visszakerült a pestújhelyi községháza elé, ahol a legendák szerint egészen addig gyerekek játszottak rajta, míg nem egy tűzszerész hozzá nem kezdett a szétszedéséhez. A súlyos fémre mért kalapácsütések azonban szikrákat lobbantottak, és az addig nyugalomban levő szerkezet végül mégiscsak működésbe lépett. A detonáció minden képzeletet felülmúlt: a községházát a földdel tette egyenlővé, de számos lakóház is ugyanerre a sorsra jutott. Ám, ennél is szomorúbb, hogy a háborús bomba emberáldozatokat is követelt. Az 59 évvel ezelőtti anyakönyvi kivonatokból az derült ki, hogy a helyszínen 16-an, az azt követő napokban, hetekben a sebesültek közül pedig újabb 44-en – köztük gyerekek is – haltak meg.
Rájuk, és a névtelenségben maradt áldozatokra emlékeztek szeptember 19-én a volt pestújhelyi községháza helyén található Emlék téren. A Pátria Egyesület felhívására a korábbi évekhez hasonlóan sokan eljöttek az önkormányzat által 1993. szeptember 19-én felállított kopjafához, hogy egy szál virággal és egy égő gyertyával jelezzék, az 59 évvel ezelőtt történtek nem múltak el nyomtalanul a pestújhelyi emlékezetekből.