Menu

A Magyar Kultúra Napja

2016.01.22.

A mai napon, január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását Szatmárcsekén, amelyhez aztán – a költő halála után hat évvel – Erkel Ferenc írt zenét. A Magyarország nemzeti himnuszaként közismert költemény megszületésére emlékezve immár több mint két évtizede, 1989 óta ünnepeljük ezt a különleges napot.

A kultúra egyetemes nyelve, az irodalom,a muzsika és a művészet megannyi ága valódi kincsekkel gazdagított minket, magyarokat az elmúlt évszázadok alatt. A művészet igazi ajándék: nemesít, felold és elgondolkodtat minket. Bizonyos értelemben megtisztít, kicsit jobbá, emberibbé, empatikusabbá tesz bennünket. Katarzist okoz, megrendít és felkavar, meghat és megindít egy-egy jól sikerült alkotás. A műalkotások felidézik személyes emlékeinket, élményeinket, emlékeztetnek és figyelmeztetnek bennünket mindarra, milyen sokkal tartozunk önmagunknak és embertársainknak. Hogy minden különbözőség és nézeteltérés, ellentét és feszültség ellenére milyen hasonlóak az érzelmeink.

Ahhoz, hogy az elkövetkező évtizedekben is ápolhassuk a magyar kulturális hagyományokat, egyrészt biztosítanunk kell a már meglévő, múltban gyökerező értékeink gondos és felelősségteljes átörökítését a mába. A hagyomány szövete azonban a jelenben is alakul, napjainkban is szövődik ez a közösségi kulturális háló. Épp ezért a kortárs tehetségek felkarolása, megismertetése és a nemzetközi vendégművészek megbecsülése éppúgy a tradíció erősödését, gazdagabbá válását segíti elő.

„Jelszavaink valának: haza és haladás. Azok, akik haladás helyett maradást akarnak, gondolják meg: miképen a maradás szónak több jelentése van. Korszerinti haladás épen maradást hoz magával; veszteg maradás következése pedig senyvedés.” – írta Kölcsey.

A hazai pedagógusok felelősségteljes, elkötelezett munkájával és a szülői, családi példamutatás segítségével gyermekeink és a fiatalabb generációk számára is izgalmassá, vonzóvá tehetjük az olvasást, az irodalom, a kultúra és a művészet klasszikus és kortárs produkcióit. Közös felelősségünk, hogy egyre többekhez jusson el a kultúra: életkortól, társadalmi és szociális helyzettől, származástól és lakóhelytől függetlenül.

A mai emléknap alkalmából szerte az országban, így a fővárosban és a mi kerületünkben is számos érdekes és izgalmas kulturális program és művészeti rendezvény várja az érdeklődőket. Az Együtt szaval a nemzet programban délelőtt 10 órától több mint négyszáz iskolás az interneten keresztül vesz részt a közös szavalásban Jordán Tamás színművész, rendező irányításával. Budapesten könyvtári körséta, tárlatvezetések, előadások, koncert és rendhagyó irodalomóra is várja az érdeklődőket az előttünk álló hétvégén. Nálunk, a XV. kerületben pedig január 30-án (szombaton) Érdi Tamás, Prima Primissima-díjas zongoraművész ad koncertet a Csokonai Művelődési Házban.