Menu

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara irodát nyitott Brüsszelben

2006.11.22.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara irodát nyitott Brüsszelben november 21-én. Magyarország uniós csatlakozásával a kamara európai szintű képviseletének megteremtése ugyanis egyre sürgetőbbé vált.

Az ország gazdasági integrációja erős, a kivitel 80 százaléka az EU-ba irányul, a behozatal 72 százaléka pedig onnan származik. A gazdaságot érintő jogalkotás túlnyomó többsége uniós hatáskörbe került, mely a jogharmonizáció révén kerül át a tagországok jogrendjébe. A brüsszeli kamarai képviseleti iroda létrehozásával hatékonyabbá válik az európai szintű, gazdaságot érintő jogi szabályozás befolyásolása, az ezzel kapcsolatos lobbi tevékenység. További előnyt jelent az európai uniós pályázati lehetőségek eddiginél szélesebb körű kihasználása, valamint a kamarai szolgáltatások körének bővítése.

Az európai nemzeti kamarák közül egyébként tizenhat működtet Brüsszelben képviseleti irodát, ebből tizenegy uniós tagország, öt pedig EU-n kívüli ország kamarája. Magyarországon a vállalkozói szervezetek közül néhány (pl. MGYOSZ, IPOSZ) már rendelkezik brüsszeli képviselettel, az MKIK eddig elsősorban költségvetési okok miatt nem hozta létre irodáját.

A brüsszeli kamarai képviselet feladatai közé tartozik a magyar gazdaság érdekeinek képviselete európai szinten, ennek érdekében a lobbizás – közvetlenül az Európai Unió intézményeinél önállóan, illetve más szervezetekkel közösen.
Az irodán keresztül könnyebb a kapcsolattartás az Európai Bizottság főigazgatóságaival, az Európai Parlament képviselőivel, az Európai Bírósággal, a Gazdasági és Szociális Bizottsággal, európai szintű lobbi-szervezetekkel.
Az iroda tevékenységi körébe tartozik az uniós információk összegyűjtése és továbbítása, különös tekintettel a jogalkotásra és a pályázati lehetőségekre. Az információ rendszeres hírlevél formájában a kamarai honlapon, a területi kamarák hírleveleinek keretében jut el a tagokhoz.
Elérhetőbbé válik a pályázati lehetőségek felderítése és továbbítása a kamarai rendszerhez., a közreműködés pályázatokkal kapcsolatos partnerségek, konzorciumok kialakításában és a lobbizás benyújtott kamarai pályázatok ügyében.

A brüsszeli kamarai képviselet eredményes működése érdekében fontos, hogy szoros együttműködést alakítson ki Magyarország EU melletti állandó képviseletével, a magyar EP képviselőkkel, közös érdekérvényesítést igénylő kérdések esetén más magyar vállalkozói szervezetek képviselőivel, illetve az Európai Kereskedelmi és Iparkamarai Szövetséggel (Eurochambres).