Menu

A lelkész beiktatása

2004.05.19.

Május 16-án a rákospalotai Evangélikus Egyházközség presbitériuma ünnepi istentisztelet keretében iktatta be Bátovszky Gábort, a gyülekezet megválasztott lelkészét a Régi Fóti úti Nagytemplomban.

A szolgálatba Győri Gábor, a pesti egyházmegye esperese iktatta be az új lelkészt, akiről beszédében többek között a következőket mondta:
– Sokat tudok rólad. Cinkotáról indultál, ahol már a szülői házban megtanulhattad az egyház szeretetét. Ki vagy te? Rákospalota evangélikus lelkésze? Május elseje után most már egy EU-s polgár vagy? Az Úr szolgája vagy. Valaki, aki feltétel nélkül az Úr kezébe teszi magát.
Ezt követően a rákospalotai evangélikus gyülekezet tagjai átadták a lelkészi meghívólevelet, majd az új lelkész esküt tett, s szólt az egybegyűltekhez.
– Nagy ünnep egy lelkész beiktatása. Bár már négy hónapja vagyok itt hivatalosan, de mostantól indulhat el lelkész és gyülekezet, gyülekezet és lelkész között az igazi kapcsolat kialakítása. Szeretném, ha mindenki olyan valóságosnak és egy résznek fogadna el- egy tégla lehetnék a gyülekezet építményében. Fontos, hogy ne egy hallgató, hanem egy papos gyülekezet éljen itt – mondta többek között Bátovszky Gábor, lelkész.
Az igehirdetést Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke végezte, majd díszközgyűlésre került sor, melyen elsőként Lázárné Bolba Katalin, mezőberényi lelkész köszöntötte Bátovszky Gábort, aki a korábbi időszakban Mezőberényben szolgált.
– Sokszor előfordul, hogy az embernek bizonyos dolgok kifejezésére nem találja a szavakat. Kívánom, hogy legyen mindig valamilyen tetted, cselekedeted, ha nincsenek szavaid- mondta a jelenlegi mezőberényi lelkész, majd a gyülekezet nevében egy csodálatos kristályvázát adott át ajándékba az új rákospalotai lelkésznek.
Ezt követően az új lelkészt köszöntötték többen: így Szemerei Zoltán, a Déli Egyházkerület vezetője, Győri Gábor, a pesti egyházmegye esperese, Dr. Kéri Lajos, a pesti egyházmegye képviselője, Hajdu László, XV.kerület polgármestere.
A beiktatási ünnepségen részt vett még többek között Bátovszki György, Csömör polgármestere, Dercze Tamás, IV. kerület polgármestere, Marsovszky Györgyné és Fekete István, önkormányzati képviselők és Avarkeszi Béla, civil referens is.