Menu

A legjobbak gálája

2004.12.17.

Vasárnap volt a XV.kerületi Csokonai Művelődési Házban, majd december 17-én az újpesti Ady Endre Művelődési Központban a közel két hónapon át tartó nyugdíjas Ki Mit Tud? gálája.

Az estet a XV.kerületi Arany János Idősek Otthona dolgozói által színre vitt mazsorett produkció nyitotta meg, majd Pál Gábor, a MÁV Zeneiskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket és a közönséget.
-Három héten át zajlott az a nagyon nemes és kedves vetélkedő, melyet a IV. és a XV. kerület nyugdíjasainak hirdettek meg azzal a céllal, hogy a nyugdíjasok mutassák meg, hogy igenis MI IS ITT VAGYUNK! Legyenek a IV. , a XV. kerület sztárjai. Én úgy gondolom, hogy e nemes vetélkedés végén a döntőbe jutottak bizonyították, hogy igenis helyük van a színpadon, helyük van a közösségben és nagyszerű kultúraformáló, kultúramegőrző tevékenységükkel elősegítik azt a nemes célt, amelyért valamennyien a kultúrában dolgozunk.
Ezután a gálaest védnöke Kiss Péter, kancelláriaminiszter és Hajdu László, polgármester, országgyűlési képviselő lépett a közönség elé.
A polgármester úr köszöntötte a jelenlévőket abból az alkalomból, hogy az első nyugdíjas Ki Mit Tud 2004 gáláját tartják, majd ezzel folytatta:
-Nagyon boldog egy polgármester, amikor közel 30 ezer kerületi nyugdíjasnak találtunk ki egy olyan értelmes, önmagukat is szórakoztató programot, ami miatt most is tele van a terem és ezt nagyon köszönöm. Kívánom, hogy ez a mai gála nagyon jó szórakozás legyen valamint, hogy még nagyon-nagyon sokszor tudjuk megcsinálni a nyugdíjas Ki Mit Tud?-ot – mondta Hajdu László.
-Én ma egy hosszú beszéddel készültem- vette át a szót Kiss Péter, majd azzal folytatta: Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek! Nyáron egy kiváló közös ötletünk volt ez a Ki Mit Tud?, s önöké a dicsőség, azoké, akik azt mondták, hogy igen csináljuk. Mert ehhez kellett bátorság, hogy nekivágjunk, hogy elhiggyük egymásnak, fog ez menni. Most már mondhatjuk, csodálatos eredményt láthattunk. Száznál is több volt a produkció és ez közel háromszáz fellépőt érintett meg. Ennyien voltak, akik az arcukat adták, bátrak voltak. Közülük azért azokat is meg kell dicsérni, akik itt álltak a dolgok mögött, mint szervezők. Sokan voltak és ezért köszönetet mondok, mert nagyon nagy munka volt. Külön köszönet a zsűrinek, aki nem könnyű feladatot látott el. Hiszen mi mindenkit győztesnek szerettünk volna látni. Aztán végül mindenki győzött, s közben persze voltak díjak is. Ne értékeljük ezt le, nagy dolog elsőnek lenni. De annál nagyobb dolog, hogy 50-60-70-80 évesen újat tanul és megmutatja azt, ami az emberi szépség mindannyiunknak. Ennél nagyobb dolog nincsen, ez díjjal nem is elismerhető. Csak a közösség szeretetével ismerhető el. Öt elődöntőt követően volt a döntő, majd ezután volt gála. A zsűri helyt állt. Ki is voltak? Malek Miklós, Toldi Mária, Harsányi Gábor, a két kerület meghatározó emberei, politikusai, önkormányzati vezetői és László Mária költő, előadóművész, aki ezen az estén saját versét fogja szavalni.
-Most azt mondhatjuk, hogy a dolog annyira jól sikerült, hogy más kerületekből is el kezdtek érdeklődni. Ha hivatalosan kellene fogalmazni, azt mondanám: közbeszerzést hirdetünk, aztán itt lesz a licenc bizottság köztünk, elbíráljuk, eredményt hirdetünk. A dolog ennél sokkal egyszerűbb: ingyen adjuk. Vigyék, terjesszék és legyen, sőt reméljük, lesz is ennek egy fővárosi, felmenő rendszerű Ki Mit Tud?-ja. Próbáljuk meg, hogy ez legyen, aztán szerepeljenek Önök és szerepeljünk később mi jól. Ezt kívánom mindannyiuknak- mondta a kancelláriaminiszter, majd a következő szavakkal folytatta:
-Advent időszakában vagyunk. Ilyenkor kell, hogy a családra, a szeretteinkre, a barátokra, az emberi szépségre gondoljunk. Ez az egész Ki Mit Tud? az időskor, a szépkor emberi szépségéről szól, hogy nemcsak a színpadon van helye az idős embereknek gyönyörű produkciókkal, hanem az életben egymás között van helye. Ha valamit bizonyított ez a csodálatos sorozat, akkor éppen ezt, hogy nemcsak a húszéveseké a világ!

A kancelláriaminiszter szavait követően László Mária művésznő szavalta el saját versét, melynek címe Békesség. Ezután a különböző kategóriák győztesei és helyezettjei léptek a színpadra: Az Aranyeső Kórus, Majer Józsefné, Káplár Magdolna, Korelszky Mária, Piller József, Dömölki Ágnes, Balázs Gyula, a Bojtor Imre Kórus, Kovács István Pál, Boldog Istvánné, az Idősek Klubja Tánckara, Pallós Györgyné és Demeter Jánosné.
A szünetet követően pedig nagy sikerrel szerepelt a gála két sztárvendége Farkas Bálint és Illényi Katica, akik a hangulatot még továbbfokozták.