Menu

A lánglovagok versenye

2012.12.02.

Bauer Márton századost áprilisban nevezték ki az Észak-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség IV–XV. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságának helyettes vezetőjévé. A fiatal tiszt hatására egyre több tűzoltó sportol.

Bauer Márton sportossága a tűzoltóság előtti civil életére vezethető vissza. A Ganz Mávag, a KSI, majd az MTK egykori kajakosa húsz éven át válogatott sportoló volt. Több olimpiai ciklusban is a kerettagságig jutott, igaz, ötkarikás játékokon egyszer sem szerepelt. A világbajnokságon viszont háromszor is az ezüstérmes kajak négyes tagja volt, és az Európa-bajnokságokról is van egy negyedik helye. A 2004-es olimpiáról való lemaradása után úgy érezte, hogy a következő négyéves ciklusba már nem vág bele. Ezt követően barátai tanácsára tűzoltónak állt, ahol szép lassan az első számú sportszervező lett belőle.
– A tűzoltók életében nagyon fontos szerepe van a sportnak – mondta a parancsnok-helyettes –, mert a munkánkhoz kell a jó fizikai állóképesség. A versenyeknek azonban más szerepe is van: egyrészt közösséget kovácsolnak a tűzoltókból, másrészt oldják a napi feladatok monotóniáját.
Nos, Bauer Márton nemcsak a szervezésből, hanem a sportolásból is alaposan kiveszi a részét. A százados nemrég Ausztráliában, Sydneyben járt, ahol a 12. alkalommal megrendezett Tűzoltó Világjátékokon szerepelt.
A verseny rangját bizonyítja, hogy a távoli kontinensen 78 ország mintegy tízezer tűzoltója mérte össze az erejét. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság hét fős magyar csapatot nevezett a versenyre. A Bauer Mártonnal felálló tűzoltócsapat összesen kilenc arany-, hét ezüst- és hat bronzérmet szerzett, mellyel a nemzetek közötti pontversenyben az előkelő 12. helyen végzett.
Bauer Márton öt számban – az 5000 méteres evezős ergométer váltóban, a kajak kettesek 10 kilométeres versenyében, a 100 méteres pillangó, az 50 méteres hát-. és a 200 méteres vegyesúszásban – is aranyérmes lett, és emellett még két második és három harmadik helyezéssel is büszkélkedhet.
– A verseny fantasztikus volt, a rendezés is jól sikerült, az eredményeimmel pedig tökéletesen elégedett vagyok. Egyedül az bánt, hogy a kajak egyéni versenyben „csak” a harmadik helyet tudtam megszerezni. De a versenyszámokat olyan gyors egymásutánban szervezték, hogy mire a fő számomban rajthoz álltam, már túlságosan fáradt voltam.
Bauer Mártonnak a 17 napos túrát követően nem sok ideje maradt pihenni, hisz
azonnal jelentkeznie kellett a szolgálati helyén, ahol ismét a megszokott napi feladatok vártak rá. Jövőre azonban újabb megmérettetésen bizonyíthat. Jövő nyáron ugyanis Belfastban rendezik a Rendőrök és Tűzoltók 13. világjátékát, amelyen hetvennél több sportágban mintegy tizenötezer közrendvédelmi sportoló méri össze erejét.