Menu

A lakókkal egyeztettek a köztisztaság érdekében

2019.08.12.

Hulladékgyűjtő mintasziget létesülhet a Szentmihályi út és a Sárfű utca sarkán – az első lépés az érintettek tájékoztatása volt.

Az illegális szemetelés elleni küzdelem és környezetvédelmi szempontok is felmerültek, amikor ismertették a Sárfű utca és a Szentmihályi út sarkán létesítendő szelektívgyűjtő mintasziget tervét. Az Újpalotai lakótelep ezen részén most is van két üveggyűjtő konténer, és sajnos, ahogyan ez annyiszor megtörténik, ezek is sokszor a gócpontjai az illegális szemetelésnek.

„Az sajnos lakossági fegyelmi kérdés, hogy ezek a szelektív szigetek ilyen helyekké váltak” – mondta a mintasziget egyik ötletgazdája, a RÉPSZOLG ügyvezetője, Bokor István. A cégvezetőnek különösen fontos ez az ügy, mert mint mondta, korábban az FKF Zrt.-nél töltött ideje alatt a budapesti szelektív szigetek, valamint a házhoz menő gyűjtés bevezetése is a hatáskörébe tartozott.

Az illegális szemetelés viszont azt vonta maga után, hogy az FKF és az önkormányzatok egyre több helyen szüntetik meg a – most már csak üvegeket gyűjtő – konténereket a lakossági tiltakozások hatására. Az is igaz, hogy ezek a lakossági panaszok csak bizonyos „hatótávolságon” belül érvényesek. A közelebb élőknek az a gondjuk, hogy ott vannak az üveggyűjtők, a távolabb élők viszont a felszámolás után reklamálnak amiatt, hogy nincs hová – vagy messzire kell – vinni a szemetet. Ezzel a folyamattal viszont egy komoly környezetvédelmi probléma keletkezik: az üveghulladék a kommunális kukákba kerül.

Ennek a spirálnak akar véget vetni az önkormányzat és a Répszolg azzal, hogy 12-15 konténerből álló, korszerű mintaszigetet alakít ki. Ennek a rendjét napközben gondnok vigyázná, éjszaka pedig térfigyelő kamera ügyelne a rendre – ezeket a részleteket már Benedekné Bagyinszky Márta városgazdálkodási főosztályvezető ismertette. A Sárfű utca sarkára tervezett sziget körüli fák megmaradnának, sőt, szerepet kapnának az árnyékolásban, míg a konténerek közötti, udvarszerű részre térkő kerülne.

Mivel lakossági tájékoztatót tartott az önkormányzat, így kérdések is jöttek. Gyorsan kiütközött a szokásos probléma, vagyis az, hogy a legközelebbi lakóház közös képviselője jelezte: jó ötlet a mintasziget, de ők nem kérnek belőle. Benedekné Bagyinszky Márta a felvetésre megjegyezte, az világos, hogy mindenkinek ideális helyszínt nem fognak találni. Volt olyan felszólaló is, aki üdvözölte az elképzelést. A parkolási helyzet miatt aggódó megszólaló is akadt, az önkormányzat álláspontja az, hogy ez a fejlesztés nem fog autóforgalmat generálni.

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg tervezés alatt áll a mintasziget – az észrevételeket, javaslatokat összegezve dönt az önkormányzat a folytatásról.

A Városgazdálkodási Főosztály várja a véleményeket a mintaszigettel kapcsolatban a varosgazdalkodas@bpxv.hu címre.

Fotó: Vargosz/XV Média