Menu

A kultúra ünnepén

2013.01.23.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én a Hubay Jenő Zeneiskola Hangversenytermében adott koncertet a Monarchia Szimfonikus zenekar Kőrösy Róbert, a zeneiskola igazgatójának vezényletével. Az eseményen a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola Tánckara is fellépett.
A koncerten László Tamás polgármester ünnepi köszöntőt mondott, amelyben felidézte a Himnusz születésének körülményeit is.

-A Magyar Kultúra Napja megemlékezései alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek – mutatott rá László Tamás, majd mintegy összegzésként számba vette a XIX.- XX. századi kerületi kulturális emlékeket. Kiemelte, hogy kerületünkben található többek között a zömében szecessziós épületekből álló Észak-Pesti Kórház, Babits Mihály itt írta a Május huszonhárom Rákospalotán című versét, valamint Bartók Béla rövid ideig a Sin utcában lakott. A kultúra azonban tovább él a jelenben is: itt működik a Szilas Néptáncegyüttes, a KoMa Színház, a MÁV Szimfonikus Zenekar. Köztünk alkot Vasadi Péter költő, Gyulai Líviusz grafikusművész, Nagy Előd festőművész, és hagyománya van a külföldön is ismert Rákospalotai Rövidfilm Fesztiválnak is.
A polgármester gondolatainak zárásaként megemlítette, hogy a fejlődés nem áll meg, mert további új közművelődési és kulturális helyszíneket terveznek a kerületben.
László Tamás a beszéde után Tyukász Tamással, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ XV. tankerületének igazgatójával közösen adta át az Emberi Erőforrás Minisztériumának minisztere által adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérmet. Elismerésben részesült Neuspillerné Németh Györgyike, aki 1973 óta tanít a kerületben és 1979 óta a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvodában, dr. Déri Sándorné logopédus, aki 1975 óta a Száraznád Nevelési, Oktatási Központ gyógypedagógusa és Littván Istvánné, aki 1942-ben képesítés nélküli óvónőként kezdett el dolgozni, és a diplomája megszerzése óta a Mosolykert óvoda munkatársa.
A díjátadót követően folytatódott a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett koncert, melyen Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Johann Strauss, Lehár Ferenc műveinek dallamai csendültek fel népszerű művészek előadásában.