Menu

A kultúra ünnepén

2013.01.18.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük. Nem véletlen, hogy ez az ünnep január 22-re esik, ugyanis 190 évvel ezelőtt éppen ezen a napon öntötte végleges formába Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát.
Ebből az alkalomból a kerületünkben is minden évben az oktatási intézmények mellett a művelődési intézményekben is számos érdekes program várja az érdeklődőket.

Az elmúlt években a jeles ünnep alkalmából fellépett a kerületben a Liszt-díjjal és Junior Prima Díjjal kitüntetett Ewald Rézfúvós Quintett és Kobzos Kiss Tamás énekmondó, vendégünk volt Saly Noémi irodalom-, hely- és kávéháztörténész, láthattuk Kirchmayer Károly kerületi szobrászművész kiállítását, aki idén lenne kilencvenéves, dr. Gács János, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának vezető munkatársa pedig a magyar tudománytörténetről és a magyar Nobel-díjasokról tartott előadást. Emellett fellépett többek között Berecz András mesemondó, Balogh Kálmán cimbalomművész, Bródy János előadóművész, a KoMa társulatának néhány tagja, valamint a MÁV Szimfonikus Zenekar is.
Idén az elkövetkező napokban a kerület több pontján ismét különböző rendezvényekkel emlékeznek meg e jeles évfordulóról a közművelődési intézmények munkatársai.
A programok sorában január 20-án délután 4 órakor a Magyar Népmese Színház előadásában a gyerekeknek szól a Mátyás király születése napja című élőzenés produkció.
A mintegy egyórás mesejáték keretében a gyerekek lovagi tornán, udvari bálon is részt vehetnek Mátyás királlyal és Beatrix királynéval közösen az Újpalotai Közösségi Házban. Ugyanezen a helyszínen egy másik rendezvény is várja a Magyar Kultúra Napja alkalmából az érdeklődőket.
Január 26-án délelőtt 10 és 12 óra között kézműves játszóházat tartanak a Nyerítő zenekarral és Pályi Józseffel, a népi gyerekjátékok vezetőjével.
A Csokonai Művelődési Központban január 20-án este 6 órától a harminckét éve alakult Mandel Quartet lép fel. A zenészek az elmúlt évtizedek folyamán minden földrészen adtak koncertet és bemutatták a gregoriántól a reneszánszon és barokkon át a XIX. századig terjedő repertoárjukat. A koncertet követően László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő újévi köszöntőt mond.
A Magyar Kultúra Napján, január 22-én este 6 órától a Pestújhelyi Közösségi Házban pedig a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor résztvevőivel látható és hallható népzenei műsor.