Menu

A kultúra hete- ANNO 2010 II.

2010.11.27.

Az ANNO eseménysorozat azonban a hét második felében is folytatódott.
A Pestújhelyi Közösségi Házban több program is várta az itt élőket.

Dóri Éva képzőművészeti szakreferens a Tűzvirág Alkotókörben és nyári alkotó táborban készült tűzzománc munkákból álló kiállítást nyitotta meg, melyen Király Nagy Katerina és Csőváriné Gurubi Judit közreműködött. Az alkotókör művészeti vezetője Szendrei Judit tűzzománc művész. A kiállítás december 17-ig, a ház nyitva tartási idejében látogatható. Két nappal később pedig a Prizma Kör tagjainak a várakozásról, az ünnep előtti hangulatokról készült fotóit bemutató kiállítását nyitotta meg a Folyosó Galérián Nagy Edit, a közösségi ház munkatársa. Természetesen a megnyitó hangulatához hozzátartozott a SeKépSeHang formáció zenei előadása is.
Mindeközben pénteken délelőtt Hová mész falevél? címmel Gryllus Vilmos koncertjén szórakozhattak az ovisok és kisiskolások a Pestújhelyi Közösségi Házban, míg még csütörtökön este a HAKME – Hálózat a Kultúráért Egyesület a vörösiszap-károsultak megsegítésére jótékonysági koncertet tartott az Erkel év alkalmából a Csokonai Művelődési Központban. Műsorukon Erkel Ferenc és kortársainak (Strauss, Liszt, Brahms) művei szerepeltek. A műsor hatalmas sikert aratott, és igazán sajnálhatják, akik nem voltak jelen e kiemelkedő programon.
Pénteken este az idén 50. születésnapját ünneplő Rákospalotai Múzeumban a Múzeumi esték programsorozatban Tóth Ferencz újpalotai festőművész, valamint Horváth Misi blues-szájharmonikás mutatkozott be. Az est házigazdája Feledy Balázs művészeti író volt, aki egy igazán meghitt beszélgetés keretében mutatta be Tóth Ferenczet, aki fest, kollázsokat készít, és a tojás motívuma fontos szerepet játszik munkássága során. Amint a program során megtudtuk, szeret egyedül élni, így akár éjjel is felkelhet, alkothat, illetve alkotásait soha nem tekinti befejezettnek. Több olyan műve is van, amelyet nyolcszor-kilencszer is belenyúlt már, és még mindig nem tekinti késznek. Van Gogh-ot épp annyira tiszteli, mint Picassot, bár nem hisz abban, hogy valaki élete során több ezer alkotást hoz létre. Szembe állította Picassoval Vermert, aki csupán 29 művet tudhat magáénak, és azokat is éveken át készítette.
Ma este Berecz András Magyar Örökség díjas énekmondó Újpalotán várja a közönséget, a hagyományos Katalin bál pedig a Csokonai Művelődési Központban várja a szórakozni vágyókat, míg holnap a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola előadása látható ugyanitt. A műsorban fellépnek az iskola diákjai, tanárai- így a gimnázium vegyeskara, tánctagozatos növendékek, drámaszakkörös diákok prózai, hangszeres, énekes és táncos produkciókkal.

Kapcsolódó hanganyagok:
A Tűzvirág 2010 kiállításának megnyitója
Múzeumi esték- Feledy Balázs művészeti író és Tóth Ferencz festőművész beszélgetése