Menu

A Krúdy Körrel a Költészet Napja előtt
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.04.08.

Április elsején a Krúdy Kör és a FSZEK Eötvös utcai Könyvtárának közös szervezésében ismét irodalmi, és egyben képzőművészeti délutáni programra került sor a könyvtár épületében.

A programon Goldoványi Zoltán könyvtárvezető megnyitó szavai után Kanizsa József író, költő, a Magyar Kultúra Lovagja beszélt a Költészet Nap mai üzenetéről.
-A költőknek nem csak a múltban, az Ókorban, majd a magyar irodalomban, de a jelenben is van üzenete. Minden költő a jelen és a jövő emberéhez szól, és versein keresztül küldi el üzenetét. S hogy József Attila születésnapját választotta az akkori kultúrpolitika, az sem lehetett véletlen, mert felismerték a költészetben hordozó bölcs gondolatok filozófiai valós értelmét- hangzott el, majd a Krúdy Kör és a Kőbányai Írók, Költők Egyesületének tagjai- Tárkányi Imre, Farkas Viola, M. Jankó János, Kanizsa József, valamint a Hódmezővásárhelyről érkező Fehér József, Ocsovszki László és Szenti Ferenc olvasták fel verseiket.
Az irodalmi barangolást követően a képzőművészet kapta a főszerepet, amikor is Fehér József író, költő, újságíró beszélt Ocsovszki László festészetéről, életéről, miközben a falakon elhelyezett festményeket is bemutatta. Ocsovszki László azonban nemcsak festőművész, de újságíró, író, és költő is. Eddig több kötete jelent meg, melyek prózai és verses alkotásokat tartalmaznak. A kiállítás megnyitót követően zenei bejátszás csendült fel Elmúlt a nyár címmel, melynek magyar szövegét Fehér József írta, és Lakatos Betti énekes adta elő angolul.
A program beszélgetéssel folytatódott, amikor is Kanizsa József Ocsovszki Lászlót faggatta. Amint elhangzott, hogy a művész már gyermekkorában foglalkozott versírással, rajzolgatással, festészettel, majd később lett újságíró, szerkesztett újságot. Sőt, művelődési ház igazgatója is volt, miközben a Kárász József Alapítvány Kuratórium titkára. Munkája elismeréseként számos kitüntetést kapott.
Fehér József szintén hasonló utat járt be, ő az alapítvány elnöke is egyben. S miután kiderült, hogy az utóbbi időben egyre többször írt dalszöveget is és Siklós Edit megzenésítésével, hangszerelésével ezek már CD-re is felkerültek, néhány dal élőben is felcsendült Szemerédi Betti énekes előadásában.
A zenés-irodalmi délután a korábbi hónapok, évek hagyományainak megfelelően versek felolvasásával ért véget.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló