Menu

A közösségre kell építeni

2012.06.24.

Mi a családokat szólítjuk meg! Amire akarjuk, arra van pénz!- talán ez a két mondat lehet a mottója annak a beszélgetésnek, amely néhány nappal ezelőtt, június 13-án a Civil Rádió Merítés című műsorában hangzott el. A magazin vendége László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő volt, akivel Csaba Beatrix beszélgetett.

A beszélgetés apropóját az adta, hogy számos olyan civil kezdeményezés valósul meg a kerületben, amely arra irányul, hogy az itt élők aktívan vegyenek részt a környezetük kialakításában, szóljanak bele a saját életükbe.
A polgármester konkrét eseteket említett, mint például egy szökőkút megvalósítása, amikor is nemcsak a térelemmel szembesül a lakó, hanem ő maga is elmondhatja a véleményét a projekttel kapcsolatban, így később magáénak érzi a kutat, vigyáz rá.
Minden fejlesztésnek közösségfejlesztéssel kell együtt járnia. Így például egy játszótér kialakításánál a kismamák döntöttek arról, hogy a három terv közül mi valósuljon meg, majd gondnokságot vállaltak a játszótér felett: ők zárják, nyitják, programokat szerveznek oda, de szólt arról is a polgármester, hogy az elmúlt évtizedekben tönkrement lakótelepi dühöngők közül tízet újított fel a kerület, ahol a Miénk a grund elnevezéssel már harmadszor volt komoly díjakkal járó bajnokság.
Beszélt a faültetési akcióról, a közterek újjáalakulásának következtében kialakuló közösségformáló pályázatról, a Nyitott Ajtó Együttműködési Irodák létrehozásának fontosságáról, de a jövő is szóba került, így egy mosoda kialakításáról, ahol érmével lehet majd mosni, egy Pajtás nevű étteremről, ahol szívesen ülnek le majd az emberek egymással beszélgetni, illetve a közeljövőben megvalósuló adományboltról.
S hogy még miről beszélt a polgármester, azt meghallgathatják az alábbi linken!