Menu

A köszönet és a hála napja

2003.05.29.

Június első vasárnapján, idén tehát elsején, a pedagógusok, a nevelők önzetlen és áldozatos munkáját köszönjük meg. Az évnek ez a napja legyen csak az övék, amelyen érezzék a hálát mindazért, amit legféltettebb kincsünkért, a gyermekeinkért tesznek a hétköznapokon.

Nemrég az Akadémia közgyűlésén Vizi E. Szilveszter elnök arra hívta fel a figyelmet,hogy az Európai Unióban, a fejlett államok közösségében csak akkor lehetünk versenyképesek, ha társadalmunkat a tudásra alapozzuk. Büszkén emlegetjük, hogy e téren már ma sem állunk rosszul, hiszen már régóta a tudományos életben elért kiemelkedő eredményeinkre épül elismertségünk a világban.
De eleget gondolunk-e arra – ahhoz, hogy a magyar tudományos teljesítményt a legjobbak felső harmadában tudhatjuk, már az általános iskolákban kiemelkedő pedagógiai teljesítmények kellettek. Olyan alapok kiépítéséhez, amelyre építhettek a középiskolák, majd a főiskolák, egyetemek oktatói, tanárai is. S hogy a jövőben is megmaradjon rangunk, holnap ugyanúgy ezeket a legjobb, legszebb hagyományainkat kell követnünk. Tudjuk hogy így van, így lesz, mert bízunk, bízhatunk pedagógusainkban, az óvó néniktől, az általános iskolai tanítóktól, tanároktól, a középiskolai, egyetemi tanárokig.
Nem véletlen, hogy idén, a kerületi pedagógiai hét egyik fő témája az volt, milyen szerepe van a pedagógus személyiségének a tehetséggondozásban. Gondoljunk arra is, hogy egyre gyorsuló tempójú világunkban, amikor a család megélhetéséért mindennapos küzdelmet kell folytatniuk a szülőknek, még nagyobb teher és felelősség hárul a pedagógusainkra. Ezért soha nem lehet eléggé megbecsülni a munkájukat.
Rákospalota, Pestújhely és Újpalota önkormányzata jó időben lépett a kerületi közoktatási intézményhálózat korszerűsítésében, amely azonban nem sikerült volna az intézményekben dolgozók pozitív hozzáállása nélkül. Ma a kerület nem küzd iskolaszerkezeti gondokkal, sőt a fejlesztésekre is gondolhat, jó példa erre a napokban átadott iskolai MultiCenter, számítógépes oktató-központ. A bevezetett kerettantervek alapján, kiválóan működnek az átgondoltan kialakított pedagógiai programok.
Tisztelettel köszöntjük a kerületünk 2220 óvodását, 11464 általános és középiskolását nevelő, oktató pedagógusait, s kívánunk nekik – mindannyiunk érdekében – további jó munkát, megfelelő és egyre javuló körülményeket gyermekeink okosításához.