Menu

A kommunizmus áldozataira emlékezünk

2013.02.21.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Európában azoknak a száma, akik éhínségben, kényszermunkatáborban, koholt vádak alapján, ellenállóként vesztették életüket eléri, az 1 milliót. Jóval nagyobb azoknak a száma, akiket a diktatórikus rendszerek a hétköznapi életükben nyomorítottak meg testileg-lelkileg.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával Magyarországon minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát ezen a napon tartóztatták le a megszálló szovjet hatóságok, majd hurcolták el a Szovjetunióba jogellenesen. A mentelmi jogától megfosztott képviselő eztán nyolc évet töltött munkatáborokban és börtönökben. Letartóztatása volt az első állomás a totális egypárti diktatúra kiépítésének folyamatában. Kovács Béla fogvatartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának, és a kommunista rendszer áldozatainak jelképévé vált.

A XV. kerületben február 26-án, kedden 14.00 órától, a Csokonai Művelődési Központban (1153 Budapest, Eötvös u. 64-66.) hajtunk fejet az erőszakrendszer áldozatai előtt. Az ünnepi műsor keretében Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola táncosai és a KoMa Társulatának művészei segítenek a korszak hangulatának megidézésében. Beszédet László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő mond.

Letölthető anyagok: