Menu

A költészet napja

2016.04.11.

József Attila: (Csak az olvassa…)
Csak az olvassa versemet,
ki ismer engem és szeret,
mivel a semmiben hajóz
s hogy mi lesz, tudja, mint a jós,
mert álmaiban megjelent
emberi formában a csend
a tigris meg a szelid őz.
s szivében néha elidőz
1937. máj. – jún.

Hazánkban 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját.
Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal,
költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelgünk a magyar líra előtt.
Pilinszky János így írt József Attiláról: „Mikor meghalt, nem volt semmije. És ma – költők tudják csak igazán! – egész világ a birtoka: fűszálak és csillagok, sőt a szótár egyes szavai, amiket büntetlenül senki többé el nem vehet tőle. Mozarti tehetség volt: a legbonyolultabb és a legegyszerűbb, a legmélyebb és a legtörékenyebb, a legsúlyosabb és a legáttetszőbb.
Ady titáni erőfeszítése után ezért vették őt észre oly kevesen. A legkülönbeket az emberek mindig rossz irányból várják. Neki nem voltak fejedelmi pózai, mint Adynak; nem ismerte a romantikus díszeket; legmerészebb kísérleteit is a tökélyig megoldotta. (…)még ma is ő a legmodernebb költőnk.”

A költészet napja alkalmából idén is szerte az országban számos programmal és előadással várják az irodalomkedvelő közönséget.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) József Attilát, és a 2015. december 2-án elhunyt Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas költő életművét, a magyar költészet máig maradandó értéket képviselő alkotásait ünneplik. „A költőnek meg kell építenie a maga világegyetemét” – vallotta Juhász, így az egész napos eseményen az ő teremtett sorai, versei, képei kerülnek a figyelem középpontjába.

A XV. kerületben is színvonalas és izgalmas programokat kínálunk. A Kikötőben (1156 Budapest, Száraznád utca 5.) Nyáry Krisztiánt látjuk vendégül, akivel a Nyugatos szerzők, költők szerelmeiről, levelezéseikről, naplóikról, fényképeikről, a kortársak írásairól és visszaemlékezéseiről beszélgetünk.
http://csokonaiksk.hu/index.php/component/rsevents/event/20317-nyugatosok-szerelmei?Itemid=101

A Csokonai Művelődési Ház kávézójában (1153 Budapest, Eötvös utca 64-66.) egész héten át versekkel várjuk a költészetet kedvelő kerületi polgárokat. Aki a délutáni vagy esti órákban saját verssel érkezik, vendégünk egy forró csokira! Április 13-án (szerdán) és 14-én (csütörtökön) 15-18 óráig pedig közös versolvasásra invitálunk minden kedves érdeklődőt!
http://csokonaiksk.hu/index.php/component/rsevents/event/20356-versel-hetunk?Itemid=101