Menu

A kis nyíllal már nagyok vagyunk

2012.02.06.

Február 18-án a Budapesti-, március 10-én pedig az Országos Darts Diákolimpia döntőjét is a XV. kerületi László Gyula Gimnázium és Általános Iskola tornatermében rendezik. A két esemény házigazdája egyaránt a Kavicsos DSE Darts Szakosztálya, mely immár sokadik éve adhat otthont a rangos eseményeknek.

-Ez a lehetőség mindenképpen megtiszteltetés számunkra, és egyben elismerés is a szövetség részéről – mondta Vámosi László, a szakosztály vezetője, nem mellesleg a Magyar Darts Szövetség utánpótlás-vezetője. – A Kavicsos DSE a fővárosban mindenképpen, de országos szinten is az egyik legnagyobb utánpótlás-nevelő bázisnak számít.
A darts meglehetősen fiatal sportágnak számít Magyarországon. A szövetség mindössze 1991-ben alakult meg, ám az elmúlt két évtizedben a magyar darts az európai középmezőnybe küzdötte fel magát.
-A XV. kerületben is húsz éve honosodott meg a sportág, és a kezdeti nehézségek után a Kavicsos DSE-nél kötöttünk ki. Az iskolai tanulóbázisra építve nagy hangsúlyt helyeztünk az utánpótlás-képzésre, melynek néhány év alatt meg is lett az eredménye.
A Kavicsos DSE-ben felnevelkedett fiatalok közül Darányi Zoltán kétszeres Európa-bajnok lett, Végső Adrienn pedig párosban két ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmet, illetve egyéniben egy aranyérmet nyert. Jelenleg 35-40 fős tömegbázisa van a szakosztálynak, akik hetente kétszer is edzenek. Az aktív versenyzők száma pedig 25 fő. Ők az iskolai dartsterem helyett már a közeli Chine Mart földszintjén, a Poolzus Darts és Biliárd Klubban tartják az edzéseiket.
-A szakosztályon belül meglehetősen vegyes a versenyzők életkora. A legfiatalabb 14, a legidősebb meg 46 esztendős. A sportolóink országos versenyeken szerepelnek, gyerek, serdülő, ifjúsági, U21-es és felnőtt korosztályban. A szakmai munkát pedig jól jellemzi, hogy a Kavicsos DSE minden korcsoportban a legjobbak között képviselteti magát. A felnőtt csapatbajnokságban a fiúk a másodosztályban szerepelnek, ami azért nagy szó, mert a csapat tagjai nagyrészt még utánpótláskorúak. A lányok pedig egy fantasztikus siker küszöbén állnak, hisz történetünk során először bejutottak a bajnokság döntőjébe, ahol a tavalyi bajnok, a Soproni Szalon DC ellen játszanak majd. A nagy favorittal már az alapszakaszban is találkoztak, és akkor 8-8-as döntetlen lett a meccsük eredménye. Ha elhiszik, hogy nyerhetnek, akkor a döntőben is lesz esélyük.
A darts – köszönhetően Vámosi Lászlónak és a Kavicsos DSE-nek – 2001-ben diákolimpiai sportág lett. Az első alkalommal még 16-18 versenyző küzdött az érmekért, 2010-ben azonban már 195 indulót regisztráltak a versenyen. A verseny népszerűsége annak is köszönhető, hogy a szervezők (Kavicsos DSE) megpróbálnak profi körülményeket teremteni az országos diákolimpiai döntőn. A televízióban mutatott profi versenyekhez hasonlóan a diákok bemutatása bevonuló zenére történik, a döntőt a centerpályán, közönség előtt vívják, a közönség pedig egy kivetítőn követheti a verseny menetét.
-A szövetségnek nagy tervei vannak. Többek között, hogy a Csepel Plázában egy állandó pályát szerelnek fel, ahol bárki megismerkedhet majd a sportággal. Magunk pedig a XV. kerületi iskolánkban szeretnénk népszerűsíteni ezt a sportágat, a tervek szerint bemutató foglalkozásokat tartanánk, ahol megismertetnénk a diákokat a darts szabályaival.
S hogy miért javasolt a fiatalok számára ez a sport? Egyrészt, mert rövid idő alatt jelentősen javítja a koncentrációt, a folyamatos számolás pedig a matematikai képességeket erősíti. Az egész napos versenyek az állóképességet is javítják, s mivel a sportág még mindig inkább szabadidős tevékenységnek tekinthető, mint versenysportnak, kiegészítő sporttevékenységként is nagyon ajánlott.

Kapcsolódó cikkek:


Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok: