Menu

A kínai állam adománya
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.05.27.

A héten a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába látogatott Re Di, a Kínai Népköztársaság Népi Gyűlésének alelnöke és a vele tartó tizenhat fős delegáció.

Mindannyiukat Lindner Klára, az iskola igazgatónője fogadta, s vezette végig az iskola épületén. A látogatás során a delegáció tagjai (köztük Varju László országgyűlési képviselő, Nagy Gábor, az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviseletében, Panyi József és Nagy Lin, az Alapítvány a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjaiért kuratóriumának alelnökei) belenéztek egy magyar nyelven folyó tanórába, majd a könyvtárszobát is megtekintették. Amint az iskolában töltött óra során elhangzott, a delegáció kétnapos látogatásra érkezett Magyarországra, melynek fő célja a a kapcsolatépítés, s a fővárossal való ismerkedés.
Az iskolalátogatás közben az alelnök mosolyogva mesélte, hogy ő ugyanígy tanulta a kínai nyelvet, mint ahogy az ebbe az iskolába járó magyar gyerekek, hiszen ő Tibetből származik.
A rövid látogatás ezután a testnevelés teremben folytatódott, ahol Lindner Klára üdvözölt mindenkit, s elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a kínai parlament alelnöke személyesen látogatott el az iskolába, s adta át az állam adományát.
-A Kínai Népköztársaság és a Magyar Köztársaság között az elmúlt évek folyamán nagyon jó kapcsolat alakult ki, s ennek eredményeként jöhetett létre ez az iskola is 2004-ben. Ma 127 diák hat évfolyamon kilenc osztályban tanul- mondta az igazgatónő, majd az iskolában folyó munkáról beszélt, s kiemelte, hogy többek között péntek délutánonként hagyományos kínai táncot tanulnak a diáklányok, valamint, hogy a zeneiskolával is nagyon jó az iskola kapcsolata, ahol a tanítványok kiemelkedő módon folytatják zenei tanulmányaikat.
-Reméljük, hogy két év múlva megnyithatjuk középiskolánkat is, ahol tanítványaink az érettségi vizsgáig tanulhatnak. Nagyon fontos a jövőre nézve, hogy új számítógépeket kapunk, hiszen szeretnénk megnyitni a számítástechnika termünket- mondta, majd Re Di a Kínai Népköztársaság nevében átadta az általuk adományozott számítógépeket, s az ezek használatához szükséges tankönyveket.
Az alelnök a gyerekektől köszönetképpen kapott két fakanálbábot, majd a második és harmadik osztályos diákok egy rövid táncműsorral köszöntötték a delegáció tagjait. Re Di mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy nagyon örül annak, hogy itt lehet az iskolában, s minden diáknak nagyon jó tanulást, a pedagógusoknak jó munkát kíván.

Kapcsolódó cikkek






Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló