Menu

A kézilabda-tehetségek iskolája

2004.03.08.

A magyar sport hátországát a sporttagozatos iskolákban erősítik. Ennek a feladatnak a támogatására hívták életre Rákospalotán 1996-ban a Kovács Pál Gimnáziumot. Az oktatási intézmény rangos névadót választott magának Kovács Pál személyében. A hatszoros olimpiai bajnok, kilencszeres világbajnok kardvívó ugyanis 1936-tól 1960-ig valamennyi olimpián pástra lépett és tagja volt a Berlinben, Londonban, Helsinkiben, Melbourneben és Rómában aranyérmes magyar válogatottnak, miközben 1952-ben, Helsinkiben az egyéni versenyt is megnyerte.

A gimnázium sportéletének mindentudója Révay László igazgatóhelyettes, akivel a nemzetközi élvonalba törekvő fiatalok tanulmányairól, sikereikről, lehetőségeikről és jövőjéről beszélgettünk.
– Ez már a nyolcadik tanévünk, amit levezénylünk, és az elmúlt évek kemény és következetes nevelő munkája eredményeként diákjaink tanulmányi eredményei is egyre jobbak – mondta.
Révay László ismertetése szerint az iskola elsősorban a fiú és lány kézilabdázók összefogására specializálódott, s ebben a sportágban érték el a legjobb eredményeiket is. Az első-másodikos gimnazista lányok például 2000-ben elsők lettek korcsoportjukban az országos középiskolás vetélkedésben, s ezzel megszerezték a jogot a páros években sorra kerülő Kézilabda Világjátékokon való részvételre, amelyet akkor éppen Strasbourg-ban rendeztek meg.
– Eredményeink értékét növeli, hogy a fővárosiak általában hátrányt szenvednek a vidékiekkel szemben, akik sokkal könnyebben meg tudják találni területükön a kiemelkedő tehetségeket. Így kétszeresen nehéz dolga van a két edzőnek, Nádoriné Hornok Klárának (fiúk), illetve Gyömörei Istvánnak (lányok). Amíg a fiúknál elsősorban a RÉV SC-ben szereplők járnak az iskolánkba, addig a lányok között egyaránt megtalálhatók a Ferencváros, Vasas és a Budapesti Spartacus reménységei. Itt szórja a gólokat például a válogatott Laluska Balázs húga, Eszter is, aki stabil tagja az élvonalbeli Budapesti Spartacusnak. A fiúk „összerázásában” egyébként segédkezik ifj. Kiss Szilárd is, akinek édesapja a többszörös bajnok Dunaferr női csapatának szakvezetője.
Természetesen nem hiányzik a Kovács Pál Gimnáziumban űzött sportágak közül a labdarúgás sem. Itt az Észak-pesti nagy klubok játékosai jelentik a bázist, elsősorban pedig az Újpest és a Vasas. Ennek megfelelően a középiskolások Budapest-bajnokságát ismételten -mondhatjuk menetrendszerűen – nyeri a Kovács Pál Gimnázium, de a vidékiekkel szemben már nincs esélye az országos döntőben.
– Érthetően büszkék vagyunk azokra a tanítványainkra, akik már eljutottak a nemzetközi élvonalba, illetve annak közelségébe – folytatta Révay László. Eddig egyetlen diákunk, a szinkronúszó Hámori Zsuzsanna lehetett ott olimpiai játékon, mégpedig 2000-ben, Sydneyben. Mellette a tornász Ónodi Gabriella és Reubl Tünde, valamint a kardforgató Decsi Tamás szerepelhetett sportága felnőtt világbajnokságán.
Utóbbinak nagyon komoly esélye van az athéni szereplésre is. A tornász Szarka Krisztina viszont már biztos ötkarikás szereplőnek mondhatja magát, miután szabad kártyát kapott a rendezőktől. Természetesen nagyon örülünk ezeknek a komoly sportsikereknek, miközben egyetlen pillanatra sem mondunk le a tanítás színvonalának folyamatos emeléséről. Mivel zömében élsportolókról van szó, érthető módon elsősorban a Testnevelési Egyetemre való sikeres felvételik elősegítését támogatjuk.
Ott a biológia a legfontosabb felvételi tárgy, így ezt igyekszünk előtérbe helyezni a felkészítés során.
Örömmel mondhatom, hogy tavaly is több olyan tanulónk tett sikeres felvételit a TF-re, akik egyébként más tárgyakból csak szerény eredményeket tudtak felmutatni.