Menu

A kerületben, a kerületért

2019.10.23.

Október 23-án átadták a díszpolgári címeket, a XV. kerületi 1956. október 23. díjat,  és elismerték a kerületben dolgozó közalkalmazottakat is.

A XV. kerületi Polgármesteri Hivatal dísztermében adták át szerdán a díszpolgári címeket, a XV. kerületi 1956. október 23. díjat, és ezen az ünnepségen köszönték meg a városrész szolgálatában végzett elhivatott munkájukat a kerületben dolgozó közalkalmazottaknak is. a Fúvószenekari Egyesület műsorát követően a díjazottakat Cserdiné Németh Angéla polgármester, Hajdu László  országgyűlési és Tóth Imre önkormányzati képviselő köszöntötte.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Rajtunk múlik

A városrész október 13-án újraválasztott vezetője beszédében felidézte, ha rövid időre is, de 1956 októberében az akkor már évek óta félelemben és elnyomatásban élő magyar társadalom számára esély kínálkozott a szabadságra és az önrendelkezésre, ám ez az álom csak 33 évvel később, 1989. október 23-án, a köztársaság kikiáltásával válhatott valóra, amikor lehetőséget kaptunk egy független és szabad ország felépítésére, amelyben mindenki félelem nélkül élhet. Ám az elmúlt három évtizedben nem sikerült leküzdeni valamennyi akadályt, hiszen időről időre visszahúz bennünket a kirekesztés, az esélyek egyenlőtlensége, a szegénység, és megjelent a rendszerváltás előtti időkből jól ismert manipuláció és propaganda is, amely egyre jobban veszélyezteti a békés és kiegyensúlyozott mindennapjainkat – figyelmeztetett a polgármester. Ezért is fontos üzenet, hogy az emberek, ahogyan 1956-ban, most október 13-án is felemelték a fejüket, és hangosan, világosan és egyértelműen nemet mondtak a hazugságra, a kiszolgáltatottságra, a gyűlöletkeltésre és a szégyentelen korrupcióra – hangsúlyozta Cserdiné Németh Angéla. Rajtunk, mindannyiunkon múlik, hogy a következő években és évtizedekben mennyire tudjuk beteljesíteni a 30 esztendővel ezelőtti álmot – jelentette ki a polgármester, aki köszönetet mondott minden közalkalmazottnak, aki elfogadott költségvetés hiányában is kitartott a kerületben élők szolgálatában, és megismételte: az önkormányzat pótolja a kényszerű elmaradást, és januárig visszamenőleg mindenkinek biztosítja a költségvetésben szereplő béremelést és cafetériát.

A kerületben, a kerületért

Cserdiné Németh Angéla polgármester ezek után köszöntötte a kerület két új díszpolgárát:

TOLDY MÁRIA művésznőt,  a zenei életben betöltött több évtizedes kimagasló színvonalú tevékenységéért, példaértékű életútja elismeréseként.

 

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Toldy Mária, a 60-as évek ünnepelt előadója, énekese, Pestújhelyen született és ma is ott él családjával. 1960-ban a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójába nyert felvételt, és ezzel elkezdődött énekesi pályafutása. 1966-ban a Táncdalfesztiválon első díjat nyert, majd 1967-ben előadóművészeti különdíjat is kapott. Számos rádió-, tv- és hanglemezfelvételt készített itthon és külföldön. Hangszíne, megjelenése és egyéni előadásmódja kora meghatározó művészéve tette. „Rövid az élet”, illetve a „Más ez a szerelem” című dalai a mai napig is közönségsiker. Népszerűsége csúcsán, a 70-es évek közepétől az énekesi pályáját énektanításra cserélte, és 1971-től a Postás Szakszervezet Zeneiskolájában tanított táncdaléneklést. Közben megismerkedett a musicaléneklés rejtelmeivel, saját költségén Londonban szerzett tapasztalatokat, és végleg elkötelezte magát a musicaloktatás mellett. 1985-től a Rock Színház művészeinek korrepetitora. 1989 szeptemberében a Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola – akkor induló – Musical Stúdiójának vezetője lett. Toldy Mária olyan stílust teremtett a Stúdióban, melyet ma már a szakma példaértékűen ajánl az énektanárok számára. Rendkívüli szakmai tudással és pedagógiai érzékkel tanítja évtizedek óta a fiatal tehetségeket. Neve összeforrt a magyarországi musicaloktatással. Számos országosan ismert művész tanára volt. Sokakat fedezett fel, és indított el a színészi, előadóművészi pályán. Az iskola Stúdiójának vezetőjeként fontos feladatának tartja a különböző ének műfajok népszerűsítését. A mai magyar zenész színpad művészeinek 70-80 százaléka a kezei közül kerül ki. Lakóhelyén – Rákospalotán – is aktívan részt vállal a zenei élet szervezésében, segítésében. Növendékei számos koncerttel lepik meg a kerület lakosait. Toldy Mária életútját áthatja az aktív közösségi munka, a tanítás mellett a kulturális értékek bemutatása, megőrzése, az ifjú tehetségek felkarolása.

Dr. VARGA PÁL állatorvost, aki elhivatott lokálpatriótaként a helyi önszerveződő közösségeknek egyik meghatározó alakja, aki a hagyományok ápolása mellett fontosnak tartja a kerület fejlődését. Törzsgyökeres palotaiként, sikeres életútja alapján a jövő generációjának példaképe.

 

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Varga Pál 1955-ben született Rákospalotán , földműves szülök gyermekeként, családja évszázadok óta itt él, amire büszke. 1979-ben az Állatorvostudományi Egyetemen állatorvosdoktor oklevelet, majd 1985-ben klinikus szakállatorvos képesítést szerzett. Ezt követően a Fóti Vörösmarty Mezőgazdasági Szövetkezetben helyezkedett el mint állatorvos, és a munkahelyének különböző átszervezését követően jelenleg itt is dolgozik. 1992 óta a kerületben magánállatorvos, 2002 óta hatósági állatorvosként is dolgozik. A rendszerváltást követően 1989-ben aktívan részt vett a Rákospalotai Gazdakör újraindításában, melynek elnöke és alelnöke is volt. 1985-1990 között tanácstag, 1994-1998 között egyéni képviselő volt a Gazdakör-Ipartestület közös jelöltjeként. A XV. kerületi önkormányzat képviselő-testülete társadalmi megbízatású tanácsnokká választotta 1994-ben. Tisztségéből adódóan a kerület mezőgazdasági, állat-egészségügyi, fogyasztói értékvédelmi tevékenységét koordinálta. Szervezte a kárpótlással összefüggő feladatokat, valamint az egyházakkal való kapcsolattartást, különös tekintettel a vagyoni kárpótlási kérdésekre. Koordinálta a mezőgazdasági bizottság feladatait, üléseken rendszeresen részt vett.  Állatorvosi hivatását az Énekes utcai Állatorvosi Rendelőben jelenleg is gyakorolja. A háziállatok gazdái körében elismert a tevékenysége. Az állatok egészségét és az életminőségük javítását orvosi munkájával, nagy szakmai tapasztalatával, állatszeretetével segíti elő. Az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói rendszeresen járnak hozzá gyakorlatra. Tapasztalatainak, tudásának átadásával a kerület fejlődését segíti. Az Öregfaluban mindenkit ismer, és őt is mindenki ismeri, jó kapcsolatot tud teremteni és tartani.

(A „Budapest XV. kerület Díszpolgára” cím annak a kerülethez köthető személynek adományozható, aki kiemelkedően jelentős munkájával maradandó értéket alkotott, vagy életművével a kerületben vagy országosan elismerést szerzett, vagy jelentős módon hozzájárult a kerület jó hírnevének öregbítéséhez, közösségének, hagyományainak gazdagításához, vagy példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.)

A „Budapest XV. kerületi 1956. október 23.” Díjat BÁCSKAI ENDRÉNÉ, vehette át az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban tanúsított példamutató helytállásáért.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Bácskai Endréné gyerekkorát a VIII. kerület Szentkirályi utcában töltötte. 1956-ban az Vas utcai Széchenyi István Közgazdasági Technikum tanulója volt. A Magyar Rádió elfoglalásakor a sebesültek nagy részét a Szentkirályi utcai és a Vas utcai kórházba szállították. A kórház környékén élők közül sokan mentek segíteni a sebesültek ellátásában, így tett Bobály Erika is. Néhány barátnőjével a sebesültek ápolásában segédkezett, míg családja élelmiszerrel, gyógy- és kötszerrel látta el a kórházat. Ott ismerkedett meg férjével, a súlyosan sebesült Bácskai Endrével, akit végigkísért betegségében és az üldöztetések elől való rejtőzködésben. 1958 szeptemberében házasodtak össze, és több mint 60 éve támogatják egymást.  A ’90-es években statisztikus-közgazdászként ment nyugdíjba. A rendszerváltozást követően, 1989 után férjével együtt részt vett a XV. kerületi ’56-os Szövetség megalapításában és megerősítésében. Jelenleg is aktívan részt vesz ebben a munkában, figyelemmel kíséri a még életben lévő bajtársai sorsát.

(A „Budapest XV. kerületi 1956. október 23.” díj azon XV. kerülethez köthető személynek adományozható, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc eszmeiségének ébrentartásában, erősítésében, helyi történetek kutatásában, publikálásában közreműködik, vagy a kerületi ifjúság körében az 1956-os forradalom és szabadságharc eszmeiségének ébrentartásában és erősítésében tevékenyen és hitelesen részt vállal.)

Tóth Imre alpolgármester ünnepi beszédében a városrész lakói nevében külön köszönetet mondott a kerületi rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem, valamint a Kormányhivatal elismerésben részesülő munkatársainak is egész éves helytállásukért, amely biztosította a kerület törvényes működését, az itt élők nyugalmát és biztonságát.

Kiváló Kormánytisztviselő Elismerő Oklevélben részesült Jászolos Éva kormánytisztviselő.

Fotó: Polgármesteri Kabinet

Jászolos Éva 1991 októberétől szolgálja a Főváros XV. kerületének lakosságát gyámügyi szakügyintézőként. Hivatását teljes szívvel és kimagasló igényességgel végzi. Lelkiismeretes munkájával, odaadásával és szakmai hozzáértésével már több generációnyi gyermeknek nyújtott segítséget a felnőtté válás rögös útján. Szakmai és emberi helytállása szép példája az elhivatottságnak, az együttérzésnek és a hűségnek.

Kiváló Kormánytisztviselő Elismerő Oklevélben részesült Mislai Ferencné kormánytisztviselő.

Fotó: Polgármesteri Kabinet

Mislai Ferecné több mint 25 éve dolgozik a XV. kerületi közigazgatásában, ebből 19 évet a XV. kerületi Polgármesteri Hivatalban köztisztviselőként, majd 2013. január 1-jétől a Budapest Főváros Kormányhivatala XV. kerületi Hivatalában kormányablak-szakügyintézőként szolgálja a kerület lakosságát. Kezdetektől fogva a népesség-nyilvántartással foglalkozik, jelenleg a külföldi állampolgárokat segítő honosítási eljárás is a feladatai közé tartozik. Munkáját a közérdek szolgálatában elkötelezetten végzi, kiemelkedő szakmai tudása, szociálisan érzékeny személyisége példamutató valamennyi kollégája számára.

A Rendvédelmi Szervek Elismerő Oklevelét vehette át a Budapesti Rendőr-főkapitányság XV. kerületi Rendőrkapitányság állományában a bűnmegelőzési, bűnüldözési, rendészeti feladatok ellátása során végzett kiemelkedő, magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként:

 

Fotó: XV Média, Nagy Botond

  1. Balogh Róbert rendőr alezredes, kapitányságvezető
  2. Balogh Brigitta rendőr őrmester
  3. Jakab Ádám István rendőr főtörzsőrmester
  4. Kelemen Sándor rendőr őrnagy
  5. Komor Tamás rendőr hadnagy
  6. Kővári Szilvia rendvédelmi alkalmazott
  7. Stáb Gábor rendőr főtörzsőrmester
  8. Szigeti Gábor rendőr hadnagy
  9. Verdes Edina rendőr főtörzsőrmester
  10. Zahorecz Áron rendőr őrmester

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Észak-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség IV. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományában a tűz- és kárelhárítási feladatok ellátása során végzett kiemelkedő, magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként Rendvédelmi Szervek Elismerő Oklevélben részesült:

Fotó: XV Média, Nagy Botond

  1. Béres Ferenc tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok
  2. Fekete István tűzoltó törzszászlós
  3. Ocisnik Károly tűzoltó főtörzsőrmester
  4. Rezsucha Roland tűzoltó főtörzsőrmester
  5. Volkov Krisztián tűzoltó főtörzsőrmester

Gratulálunk a kitüntetéshez!