Menu

A kerületbe látogatott Demszky Gábor főpolgármester

2006.05.18.

Az elmúlt héten a XV. kerületben járt Demszky Gábor főpolgármester, akinek Hajdu László polgármester mutatta meg a kerület intézményeket, beruházásokat, miközben megbeszélést folytattak a kerület és a főváros kapcsolatáról, a közös fejlesztésekről, a jövőbeni tervekről.

A látogatás során szó esett többek között az útfelújításokról illetve a főpolgármester kezdeményezte, hogy egy olyan szakmai találkozót kellene összehívni, ahol a további fejlesztési lehetőségekről tárgyalhatnának a fogyatékos gyerekek gondozásával foglalkozó intézmények vezetői, szakemberei valamint a civil szervezetek képviselői.
A kerületben töltött órák alatt Demszky Gábor megismerkedhetett több olyan beruházással, mely kerületi finanszírozással valósult meg, újult meg.
-Jelenleg is tart a kormány és a Fővárosi Önkormányzat együttműködésének köszönhetően az a nagyarányú útfelújítási program Budapesten, melynek részeként a XV. kerületben is folynak a rekonstrukciós munkák, melyek a jövő évben is folytatódnak- mondta a főpolgármester.
Az idei évi felújítások:
Harsányi Kálmán utca (Székely Elek u. – Visonta u.)
Székely Elek út (Harsányi Kálmán u. – Károlyi S. u.)
Arany János utca (Eötvös u. – Klapka u.)
Eötvös utca (Hubay J. tér ? Arany J. u.)
Arany János utca (Bercsényi M. u. – Bánkút u.)
M3 bevezető szakasz (Szentmihályi út ? XIV. ker. határ)
Rákospalotai körvasútsor (Kolozsvár u. – Árvavár u.)
Régi Fóti út (Szentmihályi út ? Felsőkert u.)
Epres sor (Széchenyi tér ? Régi Fóti út) szakaszait érintik, míg a tervek szerint jövőre
a Páskomliget utca (Bánkút u.- Nyírpalota út)
az Apolló utca (Drégelyvár utca- Őrjárat utca)
Sződliget utca (Fő utca – Pozsony utca)
Bezsilla Nándor utca (Árvavár utca- Pestújhelyi út)
Drégelyvár utca (felüljáró – Madách utca)
Szentmihályi út ( M3-as autópálya – Pólus Center)
Dembinszky utca (Pázmány Péter utca – Rákos út)
Szerencs utca (Rákos út – Pestújhelyi út) újulhat meg.
A kerületet érintő fővárosi fejlesztésekkel kapcsolatban Demszky Gábor elmondta: – A zajárnyékoló fal megépítésére, vagyis a 3. számú városi főforgalmú út melletti lakóterületek zaj elleni védelmének kialakítására pályázatot nyújtunk be forrásokra. A kerület vezetésével történt egyeztetés alapján pedig kijelöltük a Rákospalotai határút új nyomvonalát, melyet a jelenlegi út mellett hasonló nyomvonalon építenénk meg.
A főváros közútfejlesztéssel kapcsolatban Demszky Gábor elmondta, hogy terveik között szerepel a Pólus Center környékének érintésével a Nyírpalota utca északkeleti meghosszabbítása. A beszélgetésen szóba került a Mogyoród útja egy szakaszának (Régi Fóti út- Rákospalotai határút) kiépítése. Az elképzelések szerint az új nyomvonalon a Rákospalotai határút, Szlovák út csomópontját úgy alakítanák ki, hogy a Mogyoród útja fejlesztése esetén biztosított legyen a közlekedési kapcsolat.
Szó esett arról is, hogy a „Budapest teljes körű csatornázásának befejező szakasza” projekt keretében a kerületben 7,5 kilométer csatorna épült meg. Demszky Gábor beszélt a zöldfelület-fejlesztésekkel kapcsolatban is, s elmondta, hogy a kerület a főváros által kiírt pályázatokon az elmúlt három évben összesen 37,5 milliót nyert el a fasorok, játszókertek rekonstrukciójára.
-Az idei évben az Újpalotai lakótelep nagy részén, valamint a Szőcs Áron utcában végzünk a lámpaoszlopokon korrózióvédelmi munkálatokat.
Az Észak-pesti Kórházzal kapcsolatban elhangzott, hogy a kerület átvette a járó-beteg és a gondozóintézeti szakellátás működtetését. A kerület igényt tart három ingatlan tulajdonjogára, amelyhez a Fővárosi Közgyűlés megadta az elvi engedélyt, az ingatlanok térítésmentes átruházására a Tulajdonosi Bizottság jogosult az Egészségügyi Bizottság hozzájárulásával.
Szó volt az oktatásról és a kultúráról is, így elhangzott, hogy a kerület önként vállalt feladatként öt középfokú oktatási intézményt működtet illetve a kerületben két fővárosi fenntartású középiskola (Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola és a Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium) is található.
-Hamarosan egy új könyvtárat kap a kerület, s ezen belül Újpalotán készül el a FSZEK könyvtára 104 millió forintból, melyhez az ingatlant a kerület biztosította, illetve mivel a főváros a kerület kulturális intézményeit is próbálja folyamatosan modernizálni, így ennek részeként a Hubay Jenő Zeneiskola hamarosan átköltözik egy 1920-as években épített, felújított épületbe a Bocskay utcába.
Hajdu László polgármester elmondta, hogy a kerület és a főváros egyes bizottságai között igen szoros és jó munkakapcsolat alakult ki az évek alatt, s elmondta hogy 8 négyzetkilométernyi szabad fejlesztési területtel rendelkezik a XV. kerület, amely helyszínre a fővárossal közösen kívánnak hosszú távú fejlesztési koncepciót kidolgozni. A polgármester azonban hangsúlyozta, hogy a továbbfejlődés szempontjából fontos lenne az elővárosi vasút beindítása is a térségben.
A polgármester a szociális ügyekkel kapcsolatosan elmondta, hogy a kerületi FENO-ban a XV. kerületi gyerekeken kívül a más városrészekből érkező sérült gyerekek ellátását is végzik, ám mivel az intézmény fenntartása, fejlesztése a kerületre hárul, s ehhez kizárólag a fővárostól várhat segítséget. Budapest többi kerülete ugyanis nem partner a központ fenntartásában.
Demszky Gábor erre reagálva kezdeményezte egy olyan szakmai találkozó összehívását, ahol a fogyatékos gyerekek gondozásával foglalkozó intézmények vezetői, szakemberek illetve civil szervezetek tárgyalnának a további fejlesztési programokról, illetve saját keretéből a főpolgármester egy millió forintot ajánlott fel az intézménynek.