Menu

A kerület Kerületfejlesztési és Gazdasági Programjáról

2006.11.13.

A testület hosszú vita után fogadta el a kerület gazdasági programját a november 8-i testületi ülésen – mondta Hajdu László polgármester az ülést követő sajtótájékoztatón, majd dr. Nagy Antal jegyző vette át a szót.

-A testület a törvényi előírásnak tett eleget, amikor a testületi ülésen megvitatta és elfogadta a 2006-2010 közötti időszak gazdasági programját. Ez a gazdasági program minden olyan dolgot figyelembe vett, amit a törvény a gazdasági program szerkesztésében meghatározott és elvárt. A gazdasági program előkészítése több hónapos előkészítést vett igénybe- mondta a jegyző, majd a tartalmáról beszélt. Mintegy 26 oldalon át vázolja a program azokat az önkormányzati feladatokat, amelyek alap-rendezőelve a biztonságos önkormányzati működtetés, az élhető lakóhely, környezet megóvása szerény mértékű fejlesztését megcélozva. Kifejeződött a programban, hogy azokat a feladatokat, amelyeket programszinten a képviselő-testület a négyéves ciklus alapján meghatároz, ezek a feladatok az éves költségvetési koncepcióban illetve az éves költségvetésben valósulhatnak meg. Igényként fogalmazódott meg a program megvitatása során, hogy nem elég konkrét. A gazdasági programban jellegéből adódóan nem lehet konkrét célokat megjelölni, hiszen a költségvetést nem ismerve a képviselő-testület nem határozhat meg olyan konkrét programokat, amelyeknek nem ismeri a forrását.
A Kerületfejlesztési és Gazdasági programban határozottan figyelmet kapott a takarékos gazdálkodás, a kiadások csökkentése, a racionalizálás végrehajtásának igénye és szerény mértékű fejlesztés.
-Ez a rendszer pontosan leköveti a testület azon szándékát, hogy 2010 végén, az új ciklus kezdetén egy stabil, működőképes önkormányzat kezdhesse meg az új ciklusban a működést- mondta a jegyző, majd a polgármester vette át a szót.
-A gazdasági program az egységes XV. kerület működésének alapvető közszolgáltatásainak a garanciája. Ha a stratégiát kellene meghatározni, az a fő stratégia, hogy az országban is ismert konvergencia-program körülményei között is mind a közoktatásban, mind a szociális ellátásban, az egészségügyi ellátásban, az egyéb közterületi szolgáltatásokban s a polgármesteri hivatalban lévő közszolgáltatásokban is a szintet tudjuk megtartani. Ez nem kevés. A másik, ami már elhangzott: benne van a panelprogram vitele, ami egy hosszabb-, egy tízéves program keretében valósulhat meg. Jelentős vitát váltott ki a sportcsarnok területét és elhelyezését célzó szabályozási terve, ami szintén stratégiai tervként szerepel ebben a négy esztendőben, illetve stratégiai célnak tekinthetjük az önkormányzati közintézmények (iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények) értéknevelő felújítását- tette hozzá a polgármester. A költségvetési koncepció elfogadásához pedig, mint keret rendelkezésre áll a gazdasági program.
-Még egy dolgot emelnék ki a gazdasági programból, amely a kerület esélyegyenlőségét érintő rész. A kiépített szociális háló elég széles körben működik a kerületben. Ennek a szinten tartását szeretnénk megtartani. Azért nem bővíteni, mert számos önként vállalt feladattal vannak szélesítve, s ezek egy része felülvizsgálandó úgy, hogy az esélyegyenlőségi részét nem érintheti. Többek között szeretnénk megtartani a szociális foglalkoztatást: a közmunka és közcélú munka foglalkoztatást is ebben a kerületben- mondta Hajdu László. Az egészségügyi ellátással kapcsolatban mi a járóbeteg ellátásban vagyunk kötelezve szolgáltatásra: a háziorvosi ellátásban, a szakellátásban. Az egészségügy és a szociális terület a gondozói hálózat, amelyek egymást feltételezik, ennek a területén szeretnénk a szinten tartani illetve előre szeretnénk lépni az elkövetkező négy évben. Ennek az adhat biztosítékot, hogy az Őrjárat utcai ingatlant amennyiben tudnánk az egészségügy céljaira hasznosítani és erre elég nagy esélyünk van, akkor úgy gondoljuk, hogy a járóbeteg rendelőintézetekben: Újpalotán, Pestújhelyen és Rákospalotán is mind felújításban, mind műszerezettségében olyan fejlesztésre kerülhetne sor, ami talán fordulatot jelenthetne az egészségügy minőségi ellátásában.
-A program említést tesz az önként vállalt, de nálunk alkalmazott támogatásokról: civil szervezetek, a sport, a szabadidő, az egyházak támogatása. A következő ciklusban még több olyan civil szervezettel szeretnénk együttműködési megállapodást kötni, amelyek önkormányzati feladatot vállalnának át, s természetesen az önkormányzati forrásfinanszírozást is erre a területre áttennénk- mondta a sajtótájékoztatón Hajdu László.

Kapcsolódó linkek: