Menu

A kemény hideg miatt nő a kihűlés veszélye – figyeljünk egymásra!

2016.01.18.

Az elmúlt napokban beköszöntött az igazán hideg, téli idő, az időjárás-előrejelzés szerint az előttünk álló héten éjszakánként akár -10 fokos hidegre is számíthatunk, de a nappali órákban is fagypont körüli vagy kevéssel az alatti értékek várhatók.

Ilyenkor sok embert fenyeget a kihűlés veszélye: telente közel 500 ember veszti életét a fagyok és kihűlés miatt, még ennél is többen a hideg okozta megbetegedésekben (pl. tüdőgyulladás). Egészen a nyolcvanas évekig 200 alatt volt évente a kihűlés miatt elhunytak száma, az elmúlt 10 évben azonban közel 2500 áldozatot követelt a téli hideg. A szakemberek arra figyelmeztetnek, évről évre két kritikus időszak van: a tél kezdete, amikor a legtöbben még nem készültek fel a hidegre, illetve a tél vége, amikorra elfárad, legyengül az emberi szervezet, és feladja a küzdelmet. Tavaly még márciusban is tucatnyian hunytak el kihűlés miatt.

Az idei télen a hideg beállta óta összesen 75 ember vesztette életét kihűlés miatt. Az óév utolsó napjaitól január 10-ig tartó időszakban 35 ember halt meg kihűlés következtében, a többségük saját fűtetlen otthonában vesztette életét. A december második felére vonatkozó adatok azt mutatják, hogy háromszor annyi ember halt meg saját fűtetlen otthonában, mint az utcákon!

A tapasztalatok szerint különösképp oda kell figyelnünk azokra az idős, krónikus betegségben szenvedő, egyedülálló, nehezen mozgó társainkra is, akik kritikus állapotba kerülhetnek a rosszul vagy épp egyáltalán nem fűtött lakásaikban. Éppen ezért a következő napokban valamennyi kerületi lakost arra kérünk, a szokásosnál is jobban figyeljünk egymásra!

Ne menjünk el az utcán földön vagy padon fekvők mellett, ha láthatóan legyengült, rossz állapotban, takaró és meleg holmi nélkül találunk valakit. A kerületünkben szolgálatot teljesítő rendőrök, polgárőrök és civil segítő szervezetek munkatársai a következő napokban fokozottan odafigyelnek mindazokra, akik a szabad ég alatt, parkok, megállók, vasútállomások környékén kénytelenek élni. Az éjszakai menedékhelyek kihasználtsága a száz százalékot közelíti, férőhely hiánya miatt azonban senkit nem küldenek el, szükség szerint újabb és újabb helyiségeket, akár irodákat is megnyitnak a hajléktalan emberek előtt.

A tragédiák, kritikus helyzetek megelőzése érdekében ugyanakkor nagy szükség van a kerületben élők összefogására és együttműködésére. Arra kérünk mindenkit, hogy akár személyesen, akár telefonon lehetőség szerint bizonyosodjon meg az idősebb, rosszabb egészségi állapotban lévő, egyedül élő családtagok, szomszédok és a közeli utcában élők épségéről és biztonságáról. Szükség esetén haladéktalanul kérjék a rendőrség vagy a mentők segítségét a 107-es és 112-es ingyenesen hívható telefonszámokon, illetve tegyenek bejelentést az önkormányzatnál annak érdekében, hogy a megfelelő és szakszerű segítség időben megérkezhessen.

Kihűlés gyanúja esetén hívhatják a Menhely Alapítvány 24 órás diszpécserszolgálatát is a 338-4186-as telefonszámon: az Alapítvány krízisautót és szociális munkásokat küld ki a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekhez. Azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőséget, takaróval és élelmiszerrel látják el.

A XV. kerület Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala nevében is köszönjük a Rákospalotán, Újpalotán és Pestújhelyen élők felelősségteljes segítségét!