Menu

A kávéház és a polgár
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.02.03.

„Polgár az fiam, aki hozzárak a világhoz”
A Magyar Kultúra Napja alkalmából egy valóban kihagyhatatlan előadásra, találkozásra került sor a Pestújhelyi Közösségi Házban, melynek címe: „Legyen kávés, aki megnyitja, legyen polgár, aki használja”, vendége pedig Saly Noémi a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa, irodalom-, hely- és kávéháztörténész volt.

-Saly Noémivel tavaly, a „Vidám hely ez a Pestújhely” című kiállítás előkészületeikor ismerkedtünk meg személyesen. Lelkesedése megerősített bennünket abban, hogy egy fontos és hasznos dolgot csinálunk. A végeredményről a kiállítást látogató nagyszámú vendégsereg is meggyőződhetett- írta ajánlójában Nagy Edit, az est háziasszonya.

Nagy Edit köszöntő szavai követően a XIX. század vége, XX. század elejének kávéházas világáról, a budapesti életről mesélt néhány gondolatban Saly Noémi.
Így szólt arról, hogy a magyarországi kávéházas élet sokkal korábbi időkre datálódik: amikor a törökök elmentek országunkból. Ám valójában, a kávéházak igazi fénykora az 1880-as végétől az I. világháborúig tartó időszak volt. Ennek egyszerű oka van: ez volt a polgári társadalom fénykora, s a kávéház a szó legnemesebb értelmében vett polgárok találkozóhelye volt.
-A polgár szó definícióját még fiatal gyerekként hallottam: Polgár fiam az, aki hozzárak a világhoz! Tehát egy olyan korban nevelkedtek az én felmenőim. Akik számára ez volt a természetes- mondta Saly Noémi. A helytörténész ezt követően a kávé, a kávéházak kialakulásáról mesélt érdekes történetekkel fűszerezve: így többek között a kávé hatásának legendájáról, Weingruber Ignác kávéházáról.
A hatalmas sikerű előadáson természetesen a közönség is hozzászólt az elhangzottakhoz. Így szerencsére, arról is szó esett, hogy 2005. őszén megjelent Saly Noémi: Törzskávéházamból zenés kávéházba című könyve, melyben a szerző sétára invitál, kávéházról kávéházra, végig az egykori Budapest körútjain, és elmond mindent.
Az este hangulatát azonban nem lehet szavakba önteni. Így azt ajánlom minden honlap olvasónak: csukják be a szemüket és hallgassák meg az előadás rögzített hanganyagát!

Kapcsolódó anyag:
„Saly Noémi mindenütt ott van, ahol a kávéházi kultúráról, a régi Pest-Budáról, a Tabánról valami érdekeset lehet találni, összegyűjteni, előadni. Mindig előbb ér oda bárkinél. Mint afféle vándorprédikátor szerez újabb és újabb híveket saját mániáinak. Jó mániák ezek, tudjuk mindnyájan. Publikációiból is látszik, hogy milyen fantasztikus közművelő tevékenységet folytat, de előadásait hallgatva még inkább erről bizonyosodik meg a hallgatóság. Az a különleges ember, aki úgy ír, ahogy beszél, és fordítva… A kávéházi kultúra mindentudó nagyasszonya ő, de helytörténeti témákban egyébként is szinte verhetetlen, és mindezt ízesen és érdekesen elő is tudja adni. Egyike azoknak, akik visszaadhatják a népművelő kifejezés és hivatás értelmét.” (Részletek a Fehér Rózsa Díjasok Klubjának ajánlásából.)

Kapcsolódó anyagok:
(mp3 formátumban)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek


Képes beszámoló