Menu

A kamaszok nyelvén beszélő orvos

2011.07.20.

Nagyon jó az, ha egy orvos úgy tud beszélni a kamasz korosztály tagjaival, hogy azok rögtön barátként fogadják el őt. Dr. Zacher Gábor éppen ilyen. Az orvos, toxikológus az elmúlt hetekben kétszer is járt a kerületben.

Először a Tavaszi Pedagógiai Napok keretében tartott interaktív előadást Mick Jagger és társai, avagy „sex, drug and rock and roll” címmel, majd néhány héttel később a kerületi középiskolás korosztály egy teljesen más megközelítésben hallhatta szavait, láthatta az általa bemutatott képeket, miközben a megszólított diákok úgy érezték magukat, mintha egy kamasztársukat hallgatnák. Jó kedv, derültség, taps kísérte valóban komoly gondolatait.
Így több döbbenetes adatot megosztott a toxikológus a diákokkal: a világ népességéből (6,384 milliárd fő) droghasználó 200 millió fő, havi rendszeres droghasználó 110 millió fő, míg 25 millió fő drogfüggő. Hazánkban jelenleg közel 14 ezer fő drogfüggő, 24 ezer fő pedig problémás droghasználó.
-Nagyon érdekes volt számomra, hogy az előadás bevezetésében szinte alig esett szó a drogokról, inkább a mobiltelefonokról, a számítógépekről beszélt Zacher Gábor doktor úr. Ezek az eszközök ugyanis átszövik az életünket. Naponta több tucat sms-t is képesek vagyunk küldünk akár úgy, hogy közben tudunk figyelni mindarra, ami körülöttünk zajlik. A számítógép pedig az a tárgy, amihez talán első dolgunk leülni iskola után, valamint hétvégén is rengeteg időnk van használni. Hogy ezeknek mi köze van a drogokhoz? A függőség. Az, hogy a függőség egy nagyon is általános dolog, s észre sem vesszük, mennyi mindentől függünk.
Egy érdekes kísérletről is mesélt a doktor úr. Amint elmesélte, vettek egy átlagos keresztes pókot, a táplálékába drogot tettek, amit a pók elfogyasztott, a kísérletet végző professzor pedig tönkretette a pókhálót – hiszen, hogyan másként is büntethetné meg a „kábítószerrel visszaélt” pókot -, amit szegény kísérleti alany elkezdett újraszőni több-kevesebb sikerrel. Különböző szerek hatására különböző formájúra sikerültek a pókhálók.
A szülők mondhatják, hogyha szert fogyasztunk, akkor elkaphat a rendőr, meghalhatunk, vagy betegek leszünk, de ezekre elég kicsi esélyünk van – ha egyáltalán van. Ugyanis, ha drogozunk, nem más történik, mint megváltozunk. Nehezen leszünk függők, hiszen ahhoz – bármilyen szerről is legyen szó – elég sokat kell használnunk, de megváltozik a személyiségünk, és ez a fontos- mesélte a középiskolás Dóri az előadást követően az őt ért benyomásokról.
A droghasználat hatásai – az irodalomból vett példák alapján – kimutathatóak Homérosztól kezdődően egészen Harry Potterig. Annyi azonban biztos: a jövőben várhatóan tovább emelkedik a felhasználók száma. Ám tudni kell nemet mondani. S hogy mindebben a szülőnek is nagy a felelőssége, az nem vitás. Ugyanis, ahogy Zacher doktor is megfogalmazta: A gyermeknevelés az élet legveszélyesebb extrém sportja!