Menu

A jövő Rákospalotája a Csokonaiban

2012.03.01.

Az építészeti ötletek színes kavalkádja várja mindazokat, akik ellátogatnak a Csokonai Művelődési Központban rendezett kiállításra. A tablókon A vasúttól a sportcélú városközpontig című városépítészeti ötletpályázatra érkezett 25 pályaművet csodálhatják meg az érdeklődők. De, ne riasszon meg senkit a pályázat szó, ugyanis nemcsak a „szikár” terveken, hanem a szépen kidolgozott, színes látványterveken is megtekinthetők azok az ötletek, amelyekkel „újraálmodták” a tervezők Rákospalota központját.

A kiállítás március 29-ei megnyitóján László Tamás polgármester elmondta, hogy a Budai II Stadion környezetében jól működő, szerethető városközpontot kíván kialakítani az önkormányzat. A tervpályázatra érkezett művek rengeteg olyan részletet tartalmaznak, amelyek alapján az önkormányzat ki tudja dolgozni a kerületrészre vonatkozó szabályozási tervet, valamint olyan ütemezhető fejlesztési programot, amellyel az egyes elemeket lépésről lépésre meg tudja majd valósítani.
A megnyitó vendége, Bánki Erik országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat azon fáradozik hogyan tud egy meglevő sportlétesítményt integrálni a városfejlesztési koncepciójába. –Nagyon meglepődtem azon, hogy ilyen sokan pályáztak az önkormányzat felhívására. Látva a jobbnál jobb ötleteket és javaslatokat, bizton állítható, hogy a kerület vezetése a javaslatok felhasználásával tud majd készíteni olyan szabályozási tervet, amellyel megtartja a sportfunkciókat, de mégis teret enged a „belvárosi hangulatú” városrész központ kialakításának a területen.
Az elnök kitért arra is, hogy az új társasági adókedvezmény-rendszerrel lehetővé vált a sport célú létesítmények fejlesztése. Ennek nyomán tavaly mintegy 30 milliárd forint folyt be a különböző, sporttal foglalkozó alapítványokhoz, egyesületekhez, szövetségekhez, és április 1-jéig várhatóan újabb körülbelül 25 milliárd forintnyi összeg jut majd az egyesületek működésének támogatására. A tervek szerinti az MLSZ is kiír egy olyan programot, amelynek keretében pályázatok útján hozzásegíti az ország összes első és másod osztályú csapatát a stadionjaik felújításához, így a kerület sportpályájának korszerűsítésére is lesz mód a jövőben.
Végezetül Bánki Erik kitért arra, hogy a tervpályázatra beérkezett pályaművekben a tervezők jól összehangolták a vasút nyújtotta közlekedési előnyöket, a sportcélokat szolgáló terület funkcióit és az önkormányzati létesítményeket. A pályázók felismerték ezeknek a céloknak a fontosságát, és olyan terveket készítettek, amelyekben figyelembe veszik a mai kor követelményeit és a lakosság igényeit.
A pályaműveket bemutató tárlatot március 9-éig délután 5 óráig tekinthetik meg az érdeklődők a Csokonai Művelődési Központban.