Menu

A jó idő több munkát jelent a kerületgazdáknak

2012.05.09.

Amíg a téli időszakban – december elejétől február végéig – a kerületgazdák általában gyalogosan járták a körzetüket, addig az év nagyobbik részében kerékpárral teszik ugyanezt. A kétkerekűre pedig szükségük is van, mert, ahogy Kurucz Pál László, a kerületgazdák vezetője elmondta, az idő melegedésével párhuzamosan a munkájuk is jelentősen megnőtt.

-Ilyenkor benépesülnek a közterületek. A kiemelt helyszíneken, mint az újpalotai Fő téren vagy a rákospalotai Karácsony Benő parkban gyakorlatilag nap közben nyüzsögnek az emberek, de még sötétedés után is nagy élet tapasztalható. Sajnos, nem csak a törvénytisztelő emberek száma nő meg, ilyenkor ugyanis több a köztéri italozó, a hajléktalan és a kevésbé környezetbarát kutyatulajdonos is.
Az önkormányzat döntése értelmében a kerületgazdák tavaly augusztus 1-én kezdték meg a szolgálatukat. A kerületet hét körzetre bontották, a körzeteket pedig 14-22 óra között párosával felügyelik a kerületgazdák.
-Lassan közeledünk az évfordulónkhoz, így már bizonyos tapasztalatokat le tudunk vonni. Az elmúlt kilenc hónapban szó szerint kaptunk hideget és meleget is. A lakosság nagy része örömmel fogadta a jelenlétünket. A tőlük kapott visszajelzések alapján számukra megnyugtató az állandó közterületi jelenlétünk. Sokszor kérnek tanácsot és segítséget tőlünk, van, hogy hazáig kell kísérnünk egy idős embert, aki fél egyedül közlekedni, de olyan is akadt, hogy egy nagyobb forgalmú úton való átkeléshez kértek tőlünk segítséget. Ugyanakkor van egy réteg, aki nem örül a jelenlétünknek. Ők azok, akiket figyelmeztetni kell, akikkel szemben fel kell lépnünk. Dohányoznak, rongálnak, szemetelnek, tehát olyan tevékenységet végeznek, amely irritálja a többi törvénytisztelő állampolgárt. Természetesen nem nézik jó szemmel, ha valaki felhívja erre a figyelmet.
Kurucz Pál László szerint a kerületgazdák mindegyikéről elmondható, hogy már a megjelenése is tekintélyt parancsoló. A kollégák azért is vannak párosával beosztva, hogy egymást is védeni tudják. Ennek ellenére előírás számukra, hogy lehetőség szerint ne vegyenek tudomást a beszólásokról, gúnyolódásokról.
-Nemrég az egyik újpalotai élelmiszerüzletben lopás történt. A tolvaj gyalogosan próbált meg menekülni, de pechére, az illetékes kerületgazdák pont arra járőröztek. Nosza, üldözőbe vették a menekülőt, akit kerékpárral utol is értek. A férfi megpróbált ellenállni, s minden bizonnyal verekedés történt volna, ha nem érkezik a helyszínre a szomszédos körzet két kerületgazdája is, akiket a társaik értesítettek a helyzetről. A túlerőt látva pedig a tolvaj is jobb belátásra tért, és inkább megadta magát.
Nem ez volt az egyetlen rendhagyó esemény a kerületgazdák életében. Az elmúlt kilenc hónapban volt, hogy egy patika előtt talált receptet vittek el a tulajdonosához, vagy olyan is akadt, hogy Pestújhelyen egy közterületi szemetelőt fogtak, akit sikerült rábírniuk, hogy saját kezűleg szedje össze a földre szórt hulladékot. A legnagyobb „hőstettük” azonban minden bizonnyal az volt, amikor az egyik hírhedt rákospalotai kocsmában egy 16 éves alkoholmérgezést kapott lányt részesítettek szakszerűen elsősegélyben a mentők kiérkezéséig.
-A nyári hónapokra alaposan felkészültünk, tavaly ugyanis éppen nyáron kezdtük meg a szolgálatot, ráadásul rögtön egy lomtalanításba csöppentünk, így kellő tapasztalatot szereztünk, hogy a jó időben mi várhat ránk.