Menu

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja

2015.04.20.

Az Országgyűlés 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen. 1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.

Ezen emléknap alkalmából Budapest Főváros XV. kerület Önkormányzata idén két helyszínen emlékezett meg a közel félmillió magyar zsidó áldozatról, akik Auschwitzban vesztették életüket. A kerületi megemlékezés egyik helyszínéül a Polgári Érdekképviseleti Egyesület székhelye szolgált. A fali emléktáblát, a rákospalotai civil áldozatok emlékére állítatták még évtizedekkel ezelőtt. A táblánál Szalóczi Lajos, az Egyesület elnöke emlékezett meg az eseményekről.

A rákospalotai zsidó temetőben az Újpesti Zsidó Hitközségtől Szerdócz J. Ervin rabbi, az Önkormányzat képviseletében Németh Angéla alpolgármester emlékezett meg az áldozatokról. Rákospalotán 1933-ban alakult meg a Chevra Kadisa (Szentegylet), ám az 1960-as évek után nem temetkeztek többet ide. Rákospalotán a háború előtt még jelentős zsidó közösség élt, melynek sajnálatos módon a II. világháború és a holokauszt vetett végett.